PPM na otce – může pracovat během mateřské na dohodu?

Dobrý den, chtěla bych se informovat.

Za několik týdnu budu rodit, s přítelem spolu nežijeme. Pobírám invalidní důchod 3. stupně.

Chtěla bych napsat PPM na svého ex přítele. Ten s tím souhlasí.

Šlo by to udělat tak, že by chodil do práce při pobírání PPM? Chodil by jen brigádně, nebo měl by napsanou smlouvu u stejného zaměstnavatele formou dohody. Šlo by to?

Kdy nejdříve nastane PPM pro otce dítěte?

Děkuji

Dotaz poslal/a: Jana K., 24.10.2021 11:03
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 24.10.2021 16:28 napsal/a:

Dobrý den,

Pokud váš přítel splňuje příslušné podmínky, pak může čerpat peněžitou pomoc v mateřství i on. Platí pro něj stejné podmínky, jako pro těhotnou ženu. Tj. minimální doba účasti na nemocenském pojištění, alespoň 270 kalendářních dní, za poslední dva roky. A dále musí být v době nástupu na PPM zaměstnaný (účastník nemocenského pojištění), nebo alespoň v ochranné době.

Muž (otec dítěte nebo manžel ženy, která dítě porodí), má na peněžitou pomoc v mateřství nárok od začátku 7 týdne po porodu – viz paragraf 32, odstavec 1e, zákon o nemocenském pojištění (zákon číslo 187/2006 Sb.):

§ 32

(1) Nárok na peněžitou pomoc v mateřství má:

e) pojištěnec, který pečuje o dítě a je otcem dítěte nebo manželem ženy, která dítě porodila, pokud s matkou dítěte uzavřel písemnou dohodu podle odstavce 7, že bude pečovat o dítě; tuto dohodu lze uzavřít s účinkem na dobu nejdříve od počátku sedmého týdne po porodu dítěte a na dobu nejméně 7 kalendářních dnů po sobě jdoucích.

Muž (otec dítěte nebo manžel ženy, která dítě porodí), má na peněžitou pomoc v mateřství nárok po dobu 22 týdnů – viz paragraf 33, zákon o nemocenském pojištění:

§ 33

Délka podpůrčí doby u peněžité pomoci v mateřství

Podpůrčí doba u peněžité pomoci v mateřství činí

c) 22 týdnů u pojištěnce uvedeného v § 32 odst. 1 písm. b) až e),

Peněžitá pomoc v mateřství (PPM), spadá pod dávky nemocenského pojištění (podobně, jako například nemocenská). Platí zde stejné omezení, jako ostatní nemocenské dávky.

Po dobu čerpání příslušné dávky, není možné vykonávat zaměstnání (pojištěnou činnost), na základě které vznikl nárok na danou dávku – viz paragraf 16, zákon o nemocenském pojištění:

§ 16

Pojištěnec nemá nárok na výplatu nemocenského, peněžité pomoci v mateřství, otcovské a ošetřovného za dobu, po kterou 

a) vykonává v pojištěné činnosti, ze které tyto dávky náleží, práci nebo osobně vykonává samostatnou výdělečnou činnost,

Po dobu čerpání PPM, by tedy váš přítel nesměl vykonávat pracovní činnost, na základě které by mu vznikl nárok na PPM. V zaměstnání, by si tedy nahlásil mateřskou dovolenou.

To mu ale nebrání, aby případně vykonával nějakou jinou výdělečnou činnost. A to buď pro jiného zaměstnavatele, nebo i pro stejného zaměstnavatele. Musí s ním ale uzavřít jinou smlouvu - například dohodu o provedení práce, nebo dohodu o pracovní činnosti. Tato dohoda, by současně měla být sjednána na jinou pracovní činnost.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Mateřská a rodičovská:

Výživné na těhotnou studentku VŠ (s otcem dítěte nežije)

-

Dobrý den, chtěla bych vědět jak je to v případě vyživovací povinnosti vůči těhotné studentce. Dcera čeká miminko je ve 4 ročníku na VŠ, s otcem dítěte nežije. Dokud bude potřebovat, bude bydlet u nás. Má otec dítěte vyživovací povinnost k naší dceři nebo je vyživovací povinnost na nás, rodičích?

Zobrazit odpověď

Druhé těhotenství – mám na něco nárok?

-

Dobrý den, mám dítě (3 roky) v září 2024 by mělo nastoupit do MŠ, rodičovský příspěvek pobírám do října 2024. Můj dotaz zní… plánujeme druhé dítě, ale před prvním porodem jsem měla práci na dobu určitou (rok). Na mateřskou jsem nastoupila v únoru 2021 a tentýž měsíc mi skončila smlouva u zaměstnavatele, takže je mi […]

Zobrazit odpověď

Výpočet mateřské – neschopenka nebo neplacené volno?

-

Dobrý den, Zajímalo by mě co je lepší a jaký to má vliv na druhou mateřskou. První dítě narozené 6/2021, rodičovská dovolená do 6/2024 a rodičovský příspěvek až do 12/2024. Druhé dítě termín porodu 11/2024. Co je lepší jít na neschopenku od 6/2024 – 10/2024 nebo si vzít na tu dobu neplacené volno? A má […]

Zobrazit odpověď

Brigáda při mateřské na DPP/DPČ u jiné firmy

-

Dobrý den, Pracuji na částečný úvazek (25h/týdně) pro IT společnost jako naborarka a naskytla se mi možnost brigády na DPP/DPČ u jiné firmy jako asistentka. Na začátku června mám však nastupovat na mateřskou dovolenou – mohu si během této doby „novou“ práci, která by byla na DPP nebo DPČ ponechat? Děkuji moc za odpověď a […]

Zobrazit odpověď