Pracovní neschopnost – možnost pobytu v zahraničí

Dobrý den, jsem v pracovní neschopnosti z důvodu psychických problémů.

Zajímá mě, zda mohu vycestovat na zahraniční pobyt s rodinou. Lékař mi pobyt doporučuje.

Děkuji za odpověď

Dotaz poslal/a: Helena L., 11.02.2021 17:04

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 12.02.2021 18:39 napsal/a:
 

Dobrý den,

V průběhu pracovní neschopnosti, máte povinnost zdržovat se v místě, které jste uvedla při zahájení neschopenky.

V případě, že potřebujete toto místo pobytu změnit, tak se musíte obrátit na svého lékaře, který by měl s ohledem na váš zdravotní stav, tuto změnu povolit nebo ne.

Pokud ale chcete změnit místo pobytu mimo území ČR (do zahraničí), tak o tom také rozhoduje váš lékař. Musí si ale současně vyžádat vyjádření nadřízeného orgánu – tj. ČSSZ (resp. místně příslušné OSSZ).

Viz zákon o nemocenském pojištění, zákon číslo 187/2006 Sb., paragraf 56:

(3) Změnit místo pobytu v době dočasné pracovní neschopnosti smí pojištěnec pouze s předchozím souhlasem ošetřujícího lékaře. Byla-li pojištěnci podle věty první povolena změna místa pobytu v době dočasné pracovní neschopnosti v období prvních 14 kalendářních dnů dočasné pracovní neschopnosti, popřípadě náleží-li pojištěnci po uplynutí tohoto období v době dočasné pracovní neschopnosti nadále započitatelný příjem [§ 16 písm. b)] také v období, po které mu v době dočasné pracovní neschopnosti náleží tento příjem, je pojištěnec povinen tuto změnu místa pobytu předem písemně nebo jinak prokazatelně oznámit zaměstnavateli. Změnu místa pobytu dočasně práce neschopného pojištěnce z důvodu pobytu v cizině může ošetřující lékař povolit jen po předchozím souhlasu příslušného orgánu nemocenského pojištění. O souhlas orgánu nemocenského pojištění podle věty třetí žádá tento orgán ošetřující lékař v elektronické podobě zasláním na elektronickou adresu určenou orgánem nemocenského pojištění; ustanovení § 61 odst. 3 platí zde obdobně. Příslušný orgán nemocenského pojištění sděluje ošetřujícímu lékaři souhlas podle věty třetí v elektronické podobě prostřednictvím informačního systému pojištění, pokud to technické řešení daného informačního systému pojištění umožní.

Musíte se tedy obrátit na svého lékaře, který vám vystavil neschopenku a řešit to s ním. Pouze on, vám může povolit změnu místa pobytu (při změně do místa do zahraničí si bude muset vyžádat souhlas).

 

Zařazeno v: , , , , , , , , ,