Přechod z RD na MD – jak se počítá PPM na druhé dítě?

Dobrý den, mám dvouletou dceru a plánujeme druhé dítě. RD mám do tří let, ale do práce před další MD nechci nastoupit.

Čtu tady v odpovědích, že je nutné pro další PPM, mít nemocenské pojištění 270 kalendářních dní v posledních 2 letech.

Do toho se počítá i RD? Pokud nastoupím na MD před ukončením předchozí RD jak se počítá částka PPM?

Děkuji

Dotaz poslal/a: Eva, 17.12.2021 02:13
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 17.12.2021 13:26 napsal/a:

Dobrý den,

Pro nárok na PPM (peněžitou pomoc v mateřství) na druhé dítě, a pro výpočet její výše, je podstatné to, zda jste nyní opravdu na rodičovské dovolené (RD).

Rodičovská dovolená, je pracovní volno bez náhrady mzdy, poskytované zaměstnavatelem, zaměstnancům v souvislosti s péčí o dítě. Rodičovská dovolená, končí nejpozději v den 3 narozenin dítěte.

Během rodičovské dovolené, jste stále zaměstnancem (a kromě vzácných výjimek ani nemůžete dostat výpověď).

Pokud se vám během rodičovské dovolené, nebo i krátce po skončení RD (kdy pracujete pro stejného zaměstnavatele), narodí druhé dítě, tak máte v podstatě „automaticky“ nárok na další mateřskou dovolenou a také i na peněžitou pomoc v mateřství.

Pro nárok na peněžitou pomoc v mateřství (PPM) je podstatné to, že jste stále zaměstnancem a že váš pracovní poměr neskončil.

Účast na nemocenském pojištění u zaměstnanců začíná nástupem do zaměstnání (resp., zahájením výkonu práce pro zaměstnavatele, tj. od první hodiny prvního dne v novém zaměstnání). A končí společně s ukončením pracovního poměru.

To, že během rodičovské dovolené, nemáte nárok například na nemocenské dávky nebo na ošetřovné, je trochu něco jiného.

Takže, pokud jste nyní na rodičovské dovolené (jste stále zaměstnaná), tak zcela určitě splňujete podmínku potřebné doby pojištění, pro nárok na PPM.

Pro ženy, kterým se druhé dítě narodí „krátce“ po tom prvním, jsou také v zákoně stanoveny trochu odlišné podmínky pro výpočet PPM.

Pokud se vám druhé dítě narodí, do 4 roků toho prvního, tak se vám PPM bude počítat ze stejného vyměřovacího základu, jako u prvního dítěte.

Výsledná PPM pak může být o něco málo vyšší (maximálně ale jen o jednotky/nízké desítky Kč za den, což je dáno tím, jak se skoro pravidelně každý rok zvyšují redukční hranice – zde ale záleží na tom, jaké byly vaše příjmy před narozením dítěte, jaký jste měla vyměřovací základ, atd.).

Viz paragraf 19, odstavec 3, zákon o nemocenském pojištění (zákon číslo 187/2006 Sb.):

(3) U zaměstnankyně, které za trvání téhož zaměstnání vznikl nárok na další peněžitou pomoc v mateřství z tohoto zaměstnání v období do 4 let věku předchozího dítěte, se za denní vyměřovací základ považuje denní vyměřovací základ zjištěný pro výpočet předchozí peněžité pomoci v mateřství, pokud je vyšší než denní vyměřovací základ zjištěný pro výpočet další peněžité pomoci v mateřství; přitom se porovnávají denní vyměřovací základy před jejich úpravou podle § 21.

Zcela jiná situace by to ale byla, pokud by vám pracovní poměr skončil ještě před porodem, nebo během mateřské či následující rodičovské dovolené.

Pokud byste aktuálně byla nezaměstnaná, a pouze pečovala o dítě a čerpala rodičovský příspěvek (což je často chybně také nazýváno jako „rodičovská dovolená“), pak by vám nárok na mateřskou dovolenou a peněžitou pomoc v mateřství, nemusel vzniknout (záleželo by na více faktorech - kdy bylo ukončeno zaměstnání, kdy se narodí další dítě, zda byste až do porodu byla nezaměstnaná, atd.).

 

Zařazeno v: , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Mateřská a rodičovská:

Výživné na těhotnou studentku VŠ (s otcem dítěte nežije)

-

Dobrý den, chtěla bych vědět jak je to v případě vyživovací povinnosti vůči těhotné studentce. Dcera čeká miminko je ve 4 ročníku na VŠ, s otcem dítěte nežije. Dokud bude potřebovat, bude bydlet u nás. Má otec dítěte vyživovací povinnost k naší dceři nebo je vyživovací povinnost na nás, rodičích?

Zobrazit odpověď

Druhé těhotenství – mám na něco nárok?

-

Dobrý den, mám dítě (3 roky) v září 2024 by mělo nastoupit do MŠ, rodičovský příspěvek pobírám do října 2024. Můj dotaz zní… plánujeme druhé dítě, ale před prvním porodem jsem měla práci na dobu určitou (rok). Na mateřskou jsem nastoupila v únoru 2021 a tentýž měsíc mi skončila smlouva u zaměstnavatele, takže je mi […]

Zobrazit odpověď

Výpočet mateřské – neschopenka nebo neplacené volno?

-

Dobrý den, Zajímalo by mě co je lepší a jaký to má vliv na druhou mateřskou. První dítě narozené 6/2021, rodičovská dovolená do 6/2024 a rodičovský příspěvek až do 12/2024. Druhé dítě termín porodu 11/2024. Co je lepší jít na neschopenku od 6/2024 – 10/2024 nebo si vzít na tu dobu neplacené volno? A má […]

Zobrazit odpověď

Brigáda při mateřské na DPP/DPČ u jiné firmy

-

Dobrý den, Pracuji na částečný úvazek (25h/týdně) pro IT společnost jako naborarka a naskytla se mi možnost brigády na DPP/DPČ u jiné firmy jako asistentka. Na začátku června mám však nastupovat na mateřskou dovolenou – mohu si během této doby „novou“ práci, která by byla na DPP nebo DPČ ponechat? Děkuji moc za odpověď a […]

Zobrazit odpověď