Příspěvek na bydlení v nájemním bytě a doplatek na bydlení

Dobrý den, prosím chci se zeptat.

V současné době jsme společně s dcerou a přítelem přestěhováni do nájemního bytu, který bohužel i s elektřinou stojí měsíčně 11 000 Kč.

Já jsem nezaměstnaná a beru podporu jen cca  8 500 Kč. A přítel má plat pouze 10 073 Kč čistého.

Samozřejmě si zažádáme o příspěvek na bydlení. Ale měli bychom nárok i na nějaký doplatek na bydlení?

Děkuji

Dotaz poslal/a: Renata K., 17.09.2021 10:48

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 18.09.2021 16:33 napsal/a:
 

Dobrý den,

Příspěvek na bydlení, spadá mezi „základní“ sociální dávky. Pokud máte v bytě uzavřenu nájemní smlouvu a budou splněny i další podmínky, můžete na něj mít nárok.

U příspěvku na bydlení se dokládají náklady na bydlení za předchozí kalendářní čtvrtletí. Pokud byste si o něj žádala v září, bylo by to za měsíce duben – červen. Pokud byste si žádala až v říjnu, pak to bude za měsíce červenec až září.

Mezi náklady na bydlení, se počítá samotný nájem, a dále platby za energie (voda, elektřina, plyn, atd.) a služby (odvoz odpadu, úklid společných prostor, apod.). Dokládají se skutečně zaplacené náklady.

Pokud majiteli bytu, platíte jen jednu částku (zmíněných 11 000 Kč), pak od něj budete potřebovat potvrzení – rozpis, co v sobě tato částka zahrnuje. Co je nájem, co platba za energie či služby.

Dále se dokládají i příjmy – opět za stejné čtvrtletí. Tj. buď duben – červen nebo červenec – říjen. Mezi příjmy, se započítává například i podpora v nezaměstnanosti, čistá mzda ze zaměstnání, příjem z nějaké brigády, nemocenské dávky, některé sociální dávky atd.

To, zda budete mít na příspěvek na bydlení nárok, pak závisí mimo jiné na velikosti města, kde se byt nachází. Nebo také na počtu osob, které v bytě budou bydlet (to, kde mají osoby trvalý pobyt, není důležité, rozhoduje to, že v bytě skutečně bydlí).

Roli hraje i výše doložených nákladů na bydlení a výše doložených příjmů. Orientačně si to můžete spočítat, třeba v této kalkulačce příspěvku na bydlení.

Doplatek na bydlení, je něco jiného. Ten spadá pod dávky hmotné nouze. Na dávky hmotné nouze, může mít nárok jen osoba (osoby ve společné domácnosti), které jsou ve hmotné nouzi.

Pro posouzení, zda jste osobou ve hmotné nouzi, se posuzují jak vaše příjmy, tak i celková sociální a ekonomická a majetková situace. Hodnotí se mimo jiné i to, zda se snažíte o zvýšení svého příjmu (například tím, že si aktivně hledáte práci, že se snažíte vymáhat všechny pohledávky, apod.). Roli může hrát i to, zda máte nějaké úspory.

Vzhledem k tomu, jaký píšete, že máte příjem vy a váš přítel, si nejsem jistá, že budete splňovat kritéria pro osobu ve hmotné nouzi. Byť váš společný příjem není příliš vysoký, není to úplně málo.

Na doplatek na bydlení, by vám vznikal nárok až ve chvíli, kdy by vám vznikal nárok i na příspěvek na živobytí – viz například zde.

Pokud byste měla schválený příspěvek na živobytí a příspěvek na bydlení, tak by případně bylo možné žádat i o doplatek na bydlení.

Příspěvek na bydlení i dávky hmotné nouze, se vyřizují na Úřadu práce. Můžete se tedy zde informovat. Jak už jsem ale psala, nejsem si příliš jistá, že budete posouzena jako osoba ve hmotné nouzi.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , ,