Příspěvek na živobytí a společně posuzované osoby

Dobrý den, ráda bych se zeptala, jak je to se společně posuzovanými osobami.

Kvůli dlouhodobě nepříznivému stavu (onkologické onemocnění), jsem práce neschopná. Byla mi přiznána invalidita 3.stupně, ale nemám nárok na vyplacení důchodu a podpory v nezaměstnanosti.

V současné době tedy žiji s rodiči, kteří veškeré výdaje domácnosti platí sami.

Chci požádat o příspěvek na živobytí, musím rodiče uvést jako společně posuzované osoby, když jsem starší 26 let a tudíž už vůči mě nemají vyživovací povinnost?

Dotaz poslal/a: Lenka, 12.03.2021 13:59

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 14.03.2021 15:59 napsal/a:
 

Dobrý den,

Dosažení věku 26 roků (nebo například 18 roků), není limitem pro ukončení vyživovací povinnosti rodičů vůči dětem. Věk 26 roků je pouze kritérium, kdy přestáváte být nezaopatřeným dítětem podle zákona o státní sociální podpoře (tj. nemáte nárok například na přídavek na dítě).

Podle Občanského zákoníku není ale stanovena žádná věková hranice, pro konec vyživovací povinnosti vůči dítěti. Obecně platí, že dítě má na výživné od rodičů nárok, dokud si není schopné výživu zajistit samo. Věk nehraje žádnou roli.

Okruh společně posuzovaných pro dávky hmotné nouze, se řídí zákonem o životním a existenčním minimu (zákon číslo 110/2006 Sb.).

Jako společně posuzované osoby jsou považování rodiče a zletilé děti, které společně s rodiči užívají byt – viz paragraf 4:

§ 4

(1) Společně se pro účely tohoto zákona, není-li dále stanoveno jinak, posuzují

c) rodiče a

  1. nezletilé děti, které nejsou nezaopatřené,
  2. zletilé děti,

pokud tyto děti společně s rodiči užívají byt a nejsou společně posuzovány s jinými osobami podle písmene b) nebo d),

Podle příslušného zákona, jste tedy pro účely dávek hmotné nouze posuzována společně se svými rodiči. Nárok na tyto dávky, se tedy bude odvíjet od toho, jaké jsou celkové příjmy všech společně posuzovaných osob, a od dalších faktorů.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , ,