Příspěvek na bydlení pro důchodce v rodinném domě

Dobrý den,

chtěla bych se zeptat, jestli dva lidé v důchodu, (jsou rozvedení), bydlí spolu v přízemí v rodinném domě, trvalý pobyt mají nahlášený. Mají nárok na příspěvek na bydlení?

Jejich měsíční důchod je cca 8 000Kč, druhý cca 12 000Kč. V domě, který má stejné číslo popisné, bydlí další rodina v patře, která hospodaří sama. Vlastníci domu jsou dva, jeden vlastní 1/3, druhý 2/3 domu.

Můžou si důchodci o tento příspěvek zažádat bez souhlasu vlastníků domu? Vlastníci domu žijí mimo tento dům.

Jestli ano, prosím o radu, co mají lidé v důchodovém věku udělat a kam se obrátit.

Děkuji Vám.

Dotaz poslal/a: Romana, 19.10.2021 11:20
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 20.10.2021 13:34 napsal/a:

Dobrý den,

To, zda je žadatel o příspěvek na bydlení důchodce, nehraje žádnou roli. Podmínky, pro tuto sociální dávku, jsou pro všechny stejné (pro důchodce, pro studenty, pro zaměstnance, pro nezaměstnané, atd. …).

Roli nehraje ani to, kde má žadatel trvalé bydliště. Nárok na příspěvek, je tam, kde skutečně bydlí (i kdyby tam neměl trvalý pobyt).

To, že jsou rozvedení, také nehraje roli – podstatné je to, že spolu sdílí společnou domácnost (a podílí se společně na nákladech na živobytí).

O příspěvek na bydlení, si může požádat majitel bytu/domu, nebo ten, kdo má uzavřenu nájemní smlouvu. Musí se jednat o nájemní smlouvu, nesmí to být podnájem.

Pokud mají zmínění dva lidé v důchodu, sjednanou nájemní smlouvu na byt/dům, kde bydlí, pak je možné podat žádost. Souhlas majitele domu/bytu, k žádosti o příspěvek na bydlení, není vůbec potřeba – je ale potřeba doložit nájemní smlouvu.

Z dotazu, ale není úplně patrné, jak to tam vlastně je. Zmiňujete, že se jedná o rodinný dům, kde bydlí dva důchodci + další rodina.

Záleží i na tom, zda jsou v domě zkolaudovány dvě samostatné bytové jednotky. Nebo zda se jedná pouze o jeden rodinný dům.

Pokud to jsou dvě samostatné bytové jednotky, pak si ti dva důchodci mohou požádat o příspěvek (žádost podává jen jeden z nich). Je potřeba doložit nájemní smlouvu, náklady na bydlení (ty skutečně zaplacené) za předchozí kalendářní čtvrtletí a také příjmy za předchozí kalendářní čtvrtletní. Dále osobní doklady, a případně i další přílohy k žádosti (záleží na konkrétní situaci)

Formuláře pro žádost a jednotlivé přílohy, je možné najít na webu Ministerstva práce a sociálních věcí zde.

To, zda mají nárok a v jaké případně výši, vám neřeknu. Záleží na tom, jaké jsou náklady na bydlení, příjmy, jaká je velikost města/obce, kde bydlí, atd.

Pokud daný dům není rozdělený na samostatné bytové jednotky, pak může dojít k tomu, že by všichni, kdo v domě bydlí, byli pro účely příspěvku na bydlení posuzováni společně. Pak by zase záleželo na celkové výši nákladů na bydlení a na celkové výši příjmu všech osob.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Bydlení:

Příspěvek na bydlení pro studenta VŠ – bydlení v pronájmu

-

Dobrý den, měla bych dotaz, zda jako studentka VŠ mám nárok na příspěvek na bydlení? Bydlíme ve třech (všechny jsme studentky na denním studiu) v bytě, který pronajímáme (máme platnou nájemní smlouvu). Všechny tři máme brigády (na internetu jsem se dočetla, že brigády se do příjmu, v případě studentů, nepočítají), ale vzhledem ke studiu si […]

Zobrazit odpověď

Budu mít nárok na příspěvek na bydlení po rozvodu?

-

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na příspěvek na bydlení. Momentálně jsem vdaná a žijí v rodinném domě na hypotéku. Budu se rozvádět a hledám si podnájem, kde plánují být i se dvěma dětmi. Bohužel jsou nájmy v okolí hodně vysoké a tyto náklady by zahrnovaly cca polovinu výdělku, nejsem schopná vše utáhnout. Chtěla jsem […]

Zobrazit odpověď

Příspěvek na bydlení – jak se dokládají náklady na bydlení (vodné, stočné, odvoz odpadků,…)

-

Od 1. 2. 2024 odchází manželka do předčasného důchodu. Protože ČSSZ ji zřejmě pošle první výplatu důchodu určitě po více jak 90-ti dnech od nástupu do důchodu, nebude mít manželka žádný příjem min. 3měsíce. Pak by se počítal pouze můj (manžel) příjem. Platíme zejména zálohy na el. energii 10.000Kč/měsíc + plyn 300Kč/měsíc, čtvrtletně platíme vodné […]

Zobrazit odpověď

Nárok na příspěvek na bydlení u osoby, která není vlastníkem nemovitosti

-

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zda má nárok na příspěvek na bydlení i osoba, která není vlastníkem nemovitosti a tudíž na ni nejsou napsány ani smlouvy na energie (plyn, elektrika, voda,…). Děkuji za odpověď

Zobrazit odpověď