Přivýdělek a nemocenská OSVČ

Dobrý den,

jsem OSVČ a jsem dlouhodobě na nemocenské se zlomeným obratlem. Pracuji jako kosmetička a nemohu ještě tuto práci vykonávat.

Mohu si přivydělat doma prodáváním dárkových poukázek přes PC, i když se přivýdělek týká mé práce? Tím bych si zajistila zakázky v novém roce, kdy už budu práceschopná.

Děkuji za odpověď.

Dotaz poslal/a: Zdenka S., 1.12.2021 22:41

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 2.12.2021 15:35 napsal/a:
 

Dobrý den,

Během pracovní neschopnosti, je možné v některých případech podnikat/pracovat. Neplatí to ale vždy, a pro jakoukoliv činnost.

V zákoně o nemocenském pojištění, zákon číslo 187/2006 Sb., se v paragrafu 16 uvádí:

§ 16

Pojištěnec nemá nárok na výplatu nemocenského, peněžité pomoci v mateřství, otcovské a ošetřovného za dobu, po kterou 

a) vykonává v pojištěné činnosti, ze které tyto dávky náleží, práci nebo osobně vykonává samostatnou výdělečnou činnost,

Pokud byste byla zaměstnanec, tak během neschopenky nesmíte vykonávat zaměstnání, na základě kterého vám vzniká nárok účast na nemocenském pojištění a nárok na nemocenské dávky. Tj. nesměla byste například pracovat v zaměstnání, které máte jako HPP (a na základě kterého vám vznikl nárok na nemocenskou).

Jako zaměstnanec, byste ale případně mohla i během neschopenky pracovat jinou formou (například pro jiného/stejného zaměstnavatele vykonávat nějakou jinou pracovní činnost na DPP nebo DPČ).

Předpokladem, pro možnost nějaké výdělečné činnosti, během pracovní neschopnosti, je pak pochopitelně i dodržování režimu vycházek, nebo pokynů lékaře (vykonávaná práce, by měla být v souladu s vaším zdravotním stavem).

Jako OSVČ, nesmíte osobně vykonávat samostatně výdělečnou činnost. Zde už je to trochu složitější. Pokud má OSVČ zaměstnance, pak pro jeho podnikání nemusí neschopenka znamenat žádné velké omezení.

U vás bude záležet mimo jiné na tom, jakou formu má mít váš případný přivýdělek.

Pokud byste měla během neschopenky (kde vám vzniká nárok na nemocenskou na základě toho, že si jako OSVČ platíte nemocenské pojištění), například nějakou práci (přivýdělek) na dohodu DPP/DPČ, pak by to ničemu nevadilo (pokud by byly dodrženy vycházky/zdravotní omezení).

Pokud si ale budete přivydělávat jako OSVČ, tím že si zřídíte další živnostenský list na prodej přes internet, tak už by to dle mého mohlo být v rozporu s podmínkami nemocenského – jednalo by se o osobní výkon samostatně výdělečné činnosti.

Nárok na nemocenskou, vám nevzniká na základě toho, že pracujete jako kosmetička, ale na základě toho, že si jako OSVČ platíte nemocenské pojištění. Tj. zákaz osobního výkonu samostatně výdělečné činnosti, se vztahuje na všechny činnosti, které byste mohla jako OSVČ vykonávat.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , ,