Přivýdělek jako OSVČ k nemocenské z HPP

Dobrý den,

pracuji 4 roky na HPP jako farmaceutický laborant. K tomu mám cca od srpna 2020 živnost a přivydělávám si finančním poradenstvím.

Od 29. 10. 2020 jsem na pracovní neschopnosti z důvodu rizikového těhotenství. Dostávám tak nemocenskou a zároveň si k tomu stále přivydělávám zmíněným finančním poradenstvím.

Mohu si prosím Vás, i nadále přivydělávat, jako OSVČ, aniž bych ztratila nárok na podporu nemocenské ze zaměstnání? A pokud ano, je tento výdělek nějak omezen?

Dále mě prosím zajímá, za jakých podmínek a kolik (pokud vůbec) si mohu přivydělávat z OSVČ na rodičovské a na mateřské.

Děkuji a přeji hezký den.
S pozdravem

Dotaz poslal/a: Karolína M., 25.01.2021 13:38
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 26.01.2021 18:59 napsal/a:

Dobrý den,

Nemocenské dávky, jsou poskytovány jako určitá forma „náhrady“, za ušlou výplatu v době nemoci. Omezení, při poskytování nemocenských dávek, se tedy primárně vztahují k té činnosti (zaměstnání/podnikání), u kterého je „nahrazován“ příjem v době nemoci.

To znamená, že když vykonáváte nějaké zaměstnání (které vám zakládá účast na nemocenském pojištění), jste v pracovní neschopnosti a dostáváte nemocenské dávky (aby se nahradil výpadek příjmu z tohoto zaměstnání), pak nemůžete vykonávat toto zaměstnání (a mít z něj příjem – žádný).

Pokud ale máte více různých zaměstnání (dvě různá zaměstnání na HPP, zaměstnání + brigáda na DPP/DPČ, zaměstnání + podnikání, nějaká jiná kombinace, apod.), tak se toto omezení vztahuje jen na zaměstnání, kde čerpáte nemocenské dávky.

Tj. v době, kdy jste v zaměstnání na neschopence, nesmíte vykonávat toto zaměstnání (a mít z něj jakýkoliv příjem). Jiné činnosti (např. vaše podnikání – finanční poradenství), ale vykonávat můžete, bez větších omezení.

Resp. bez omezení je to za předpokladu, že na základě podnikání nečerpáte také nemocenské dávky.

Pokud byste si například jako OSVČ platila nemocenské pojištění, a plnila zde příslušné podmínky, mohla byste mít nárok na nemocenskou z obou činností. Pak byste nemohla osobně vykonávat ani toto podnikání.

V době, kdy máte neschopenku, tedy můžete nadále vykonávat své podnikání/jinou práci. Je zde omezení pouze v tom, že během neschopenky máte nějak stanovený režim vycházek a ten musí být dodržen. Pokud své podnikání potřebujete vykonávat mimo domov, pak to můžete dělat jen v době, kdy máte povoleny vycházky.

Dále platí, že musíte dodržovat léčebný režim. Tj. pokyny lékaře. Pokud by vám například lékař stanovil nějaké omezení (v souvislosti s rizikovým těhotenstvím mě teď nenapadá nějaký konkrétní příklad), tak je potřeba tato omezení respektovat i při výkonu podnikání.

Tj. během neschopenky v zaměstnání, máte možnost podnikat (nebo i pracovat na jinou pracovní smlouvu), bez omezení výše příjmu. Omezení se vztahuje jen na vycházky a léčebný režim.

Podobné je to i v průběhu mateřské a rodičovské. Mateřská (peněžitá pomoc v mateřství), také spadá pod nemocenské dávky. V době, kdy čerpáte PPM, tedy nesmíte vykonávat činnost, na základě které je vám vyplácena „mateřská“.

Pokud budete čerpat PPM jen na základě zaměstnání, tak můžete vykonávat podnikání bez dalšího omezení. Při mateřské/PPM, ani nemáte omezení, v podobě vycházek, apod.

Rodičovská (rodičovský příspěvek), je pak už úplně jiná kategorie. Ten spadá pod sociální dávky a není zde žádné omezení, ve vztahu k výkonu zaměstnání/výši příjmu. Na rodičovský příspěvek máte nárok, i kdybyste dále pracovala v zaměstnání, čerpala podporu v nezaměstnanosti, apod.

Tj. během rodičovské dovolené, můžete neomezeně podnikat. Výše příjmu (vyměřovacího základu), se dokládá jen v úvodní žádosti o rodičovský příspěvek a slouží pouze ke stanovení maximální možné měsíční částky. Jinak ale to, jak vysoký máte příjem, nemá u rodičovského příspěvku žádný dopad.

Během mateřské/rodičovské za vás stát platí zdravotní pojištění, vaše podnikání jako OSVČ, bude i nadále bráno jako vedlejší činnost. Nenapadá mě nic speciálního, co by v této souvislosti bylo potřeba řešit.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Nemocenská:

Neschopenka ve zkušební době a ukončení pracovního poměru

-

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak je to s neschopenkou ve zkušební době? Nastoupila jsem do práce na začátku ledna 2024. Zkušební doba je na 3 měsíce V polovině února jsem onemocněla a mám zatím pořád neschopenku. V pátek mi volali z práce, že se mnou ukončí pracovní poměr. Jak to bude teď, když jsem na neschopence? Kdo […]

Zobrazit odpověď

Výpověď a neschopenka – ochranná doba, kdo platí nemocenskou?

-

Dobrý den, chci se zeptat, na ochrannou lhůtu po ukončení pracovního poměru. Dostala jsem výpověď, teď uběhly dva měsíce a měla jsem nastoupit na nové místo, ale tam mě teď nevezmou, protože jsem nemocná (chřipka). Když nastoupím na nemocenskou, kdo mě ji hradí? Děkuji

Zobrazit odpověď

Nárok na nemocenské dávky – výpověď ve zkušební době v 1. den nemoci?

-

Pracovala jsem jako zaměstnanec a dostanu ukončení pracovního poměru po odpracování cca 1,5 měsíců, tedy ve zkušební době ve chvíli, kdy donesu potvrzení o pracovní neschopnosti. Je v tomto případě nárok na nemocenské dávky? Děkuji za odpověď

Zobrazit odpověď

Sociální pojištění po uplynutí podpůrčí doby nemocenské

-

Dobrý den, jsem již přes rok v pracovní neschopnosti. Po uplynutí podpůrčí doby mi ČSSZ mou žádost o její prodloužení zamítla. Přestala mi vyplácet nemocenskou. Jsem však stále v pracovní neschopnosti. Hradí za mě ČSSZ alespoň sociální pojištění? Děkuji za odpověď.

Zobrazit odpověď