Přivýdělek k podpoře v nezaměstnanosti

Dobrý den,

ráda bych se zeptala, zda je možné si přivydělat k podpoře v nezaměstnanosti.

Jsem třetí měsíc na Úřadu práce a nedaří se mi v mých 58 letech najít práci na trvalý pracovní poměr.

Mám však možnost pracovat pár hodin měsíčně pro jednu malou firmu. Je nějaká oficiální možnost?

Předem děkuji za odpověď

Dotaz poslal/a: Eva K., 30.07.2021 20:40

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 31.07.2021 10:48 napsal/a:
 

Dobrý den,

Vzhledem k tomu, že jste na Úřadu práce teprve 3 měsíce, a vzhledem k vašemu věku předpokládám, že stále dostáváte podporu v nezaměstnanosti (vzhledem k věku, byste na ni měla mít nárok celkem 11 měsíců, tj. zřejmě ještě 8 měsíců – nevím ale, zda jste neměla odstupné, apod.).

Během doby, kdy vám Úřad práce vyplácí podporu v nezaměstnanosti, nesmíte mít žádný oficiální příjem. Nesmíte pracovat v žádném zaměstnání (ani na zkrácený úvazek). Nesmíte pracovat na DPP (dohoda o provedení práce) nebo na DPČ (dohoda o pracovní činnosti).

A to bez ohledu na výši příjmu. I kdybyste si v nějaké práci (byť krátkodobé), měla vydělat jen 1000 Kč, vedlo by to k přerušení výplaty podpory v nezaměstnanosti.

Případné zahájení jakékoliv práce (zaměstnání/brigáda), musíte Úřadu práce hlásit nejpozději v den nástupu, na danou práci. Porušení této povinnosti, by mohlo vést k sankčnímu vyřazení z Úřadu práce (následně byste minimálně 6 měsíců neměla vůbec nárok na podporu, apod.).

Přivýdělek na Úřadu práce je možný až ve chvíli, kdy je ukončena výplata podpory v nezaměstnanosti (nebo můžete už nyní, ale pak se výplata podpory přeruší, na dobu trvání daného malého zaměstnání/brigády – dál byste byla vedená na ÚP, ale bez nároku na podporu).

Po skončení podpory v nezaměstnanosti (nebo při jejím přerušení), můžete pracovat jen v klasickém zaměstnání (např. na zkrácený úvazek), nebo na dohodu o pracovní činnosti (DPČ). Práce formou dohody o provedení práce (DPP), není povolena nikdy. Stejně tak nemůžete ani podnikat jako OSVČ.

Během přivýdělku na ÚP, máte stanovenu maximální částku, kterou si takto můžete přivydělat. Je to jedna polovina minimální mzdy.

V roce 2021 je minimální mzda 15 200 Kč. Na ÚP si tedy můžete přivydělat maximálně 7 600 Kč měsíčně (hrubý příjem). V roce 2022 to může být více, v závislosti na tom, jak a jestli se bude v roce 2022, zvyšovat minimální mzda.

Jak již bylo zmíněno výše, máte povinnost, zahájení jakékoliv práce, hlásit ihned na ÚP. Na konci měsíce, se pak dokládá výše příjmu. Při porušení podmínek hrozí sankce.

Během doby, kdy čerpáte podporu, tedy nesmíte mít žádný „legální“ příjem.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , ,