Přivýdělek na ÚP – práce na dohodu o pracovní činnosti (DPČ)

Jsem vedený v evidenci Úřadu práce a nemám nárok na podporu v nezaměstnanosti. Je tedy možnost i během evidence na Úřadu práce mít nějakou brigádu/přivýdělek.

píšete:

Zahájení podobné brigády/přivýdělku musíte Úřadu práce ihned oznámit (po zahájení této činnosti) a na konci měsíce budete dokládat, že jste si nevydělal více než jednu polovinu minimální mzdy. Pokud by to bylo více, tak by to bylo důvodem k vyřazení z evidence nezaměstnaných na Úřadu práce.

Smlouvu o DPČ, jsem podepsal 20. 12. 2020. Na ÚP jsem ji nahlásil 22.12.2020. První výkon práce byl 26. 12. 2020. Podle sdělení pracovnice ÚP jsem porušil podmínky evidence na ÚP tím, že jsem smlouvu nahlásil až 22.12, nikoliv v den uzavření (neděle).  Je to správně? porušil jsem podmínky ev. na ÚP??? Co znamená slovo „..ihned oznámit…“.

Dotaz poslal/a: Vladimír N., 07.01.2021 13:28

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 08.01.2021 9:43 napsal/a:
 

Dobrý den,

Pokud jste vedený na Úřadu práce a nemáte již nárok na podporu v nezaměstnanosti, pak je možné vykonávat dohodu o pracovní činnosti (DPČ), pokud výše hrubého příjmu, nepřesáhne jednu polovinu minimální mzdy (v roce 2021 je to 7600 Kč).

Zahájení takové práce, je nutné oznámit Úřadu práce, nejpozději v den nástupu – viz zákon o zaměstnanosti, zákon číslo 435/2004, paragraf 25:

(3) Zařazení a vedení v evidenci uchazečů o zaměstnání nebrání 

a) výkon činnosti na základě pracovního nebo služebního poměru, pokud měsíční výdělek nepřesáhne polovinu minimální mzdy, nebo

b) výkon činnosti na základě dohody o pracovní činnosti, pokud měsíční odměna nebo odměna připadající na 1 měsíc za období, za které přísluší, nepřesáhne polovinu minimální mzdy.

Uchazeč o zaměstnání je povinen krajské pobočce Úřadu práce výkon této činnosti bez ohledu na výši měsíčního výdělku nebo odměny oznámit při podání žádosti o zprostředkování zaměstnání nebo nejpozději v den nástupu k výkonu této činnosti, a ve lhůtě stanovené krajskou pobočkou Úřadu práce dokládat výši měsíčního výdělku nebo odměny. V případě výkonu více činností se pro účely splnění podmínky měsíčního výdělku měsíční výdělky (odměny) sčítají.

Obdobně je tato povinnost popsána i v dokumentu „Základní poučení uchazeče o zaměstnání“

10. Uchazeč o zaměstnání je povinen

C, oznámit kontaktnímu pracovišti KP výkon nekolidujícího zaměstnání (bod I/7a) bez ohledu na výši měsíčního výdělku nebo odměny při podání žádosti o zprostředkování zaměstnání nebo nejpozději v den nástupu k výkonu této činnosti. Ve lhůtě stanovené kontaktním pracovištěm KP je povinen dokládat výši měsíčního výdělku nebo odměny

Den nástupu, by měl být (dle zákoníku práce) sjednán v příslušné smlouvě. Pokud není sjednán ve smlouvě, pak se za den nástupu zaměstnance do zaměstnání se považuje den, ve kterém poprvé po uzavření dohody o pracovní činnosti začal vykonávat sjednanou práci.

Záleží tedy i na tom, co přesně máte napsáno v dohodě o pracovní činnosti. Jak je zde formulováno případné zahájení pracovní činnosti.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , ,