Přivýdělek při rekvalifikaci, po skončení pobírání podpory v nezaměstnanosti

Dobrý den, tento měsíc mi přišla poslední podpora v nezaměstnanosti.

Dělám ale na ÚP rekvalifikaci od loňského roku, cca od září. Kvůli situaci COVID ale byly zavřené autoškoly (dělám si rozšíření řidičáku) a nemohl jsem pokračovat. Začal jsem tedy tento měsíc a ještě celý únor dělat budu.

Chci se zeptat, jak je to s případným přivýdělkem během rekvalifikace? Na veškeré dávky nemám nárok, jelikož žiji ve společné domácnosti s přítelkyní.

Prosím, o vaše vyjádření.

Moc děkuji.

Dotaz poslal/a: Martin, 25.01.2021 20:29
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 26.01.2021 19:06 napsal/a:

Dobrý den,

Pokud vám v průběhu rekvalifikace nevzniká nárok na podporu při rekvalifikaci, a nárok na „běžnou“ podporu v nezaměstnanosti vám nyní již skončil, pak byste měl mít možnost přivýdělku, tak jako kterýkoliv jiný nezaměstnaný.

V době, kdy jste vedený v evidenci Úřadu práce, a nemáte již nárok na podporu v nezaměstnanosti, pak byste měl mít možnost příjmu, až do výše jedné poloviny minimální mzdy. To je v roce 2021 částka 7600 Kč (hrubého) měsíčně.

V době evidence na Úřadu práce, jsou zde i další omezení, než jenom výše příjmu. Můžete vykonávat jen práci na základě pracovního nebo služebního poměru, nebo na základě dohody o pracovní činnosti (DPČ).

Nesmíte vykonávat práci, na základě dohody o provedení práce (DPP), nebo nesmíte ani podnikat jako OSVČ. Resp. zahájení práce na DPP nebo zahájení podnikání, by vedlo k vyřazení z Úřadu práce.

Zahájení jakékoliv práce/brigády/přivýdělku, je nutné nahlásit nejpozději v den zahájení takové práce. Viz. zákon o zaměstnanosti, zákon číslo 435/2004 Sb., paragraf 25:

(3) Zařazení a vedení v evidenci uchazečů o zaměstnání nebrání

a) výkon činnosti na základě pracovního nebo služebního poměru, pokud měsíční výdělek nepřesáhne polovinu minimální mzdy, nebo

b) výkon činnosti na základě dohody o pracovní činnosti, pokud měsíční odměna nebo odměna připadající na 1 měsíc za období, za které přísluší, nepřesáhne polovinu minimální mzdy.

Uchazeč o zaměstnání je povinen krajské pobočce Úřadu práce výkon této činnosti bez ohledu na výši měsíčního výdělku nebo odměny oznámit při podání žádosti o zprostředkování zaměstnání nebo nejpozději v den nástupu k výkonu této činnosti, a ve lhůtě stanovené krajskou pobočkou Úřadu práce dokládat výši měsíčního výdělku nebo odměny. V případě výkonu více činností se pro účely splnění podmínky měsíčního výdělku měsíční výdělky (odměny) sčítají.

Následně pak bude nutné, vždy na konci měsíce, dokládat výši příjmu z takové práce.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Podpora 2021:

Z čeho se počítá podpora v nezaměstnanosti – výpověď k 31. 12.?

-

Dobrý den, Dostala jsem od zaměstnavatele výpověď. Momentálně jsem ve výpovědní době, a zaměstnání by mi mělo skončit na konci roku – k 31. 12. 2021. Měla bych dva dotazy, ohledně podpory v nezaměstnanosti: 1. Z čeho se přesně bude počítat podpora v nezaměstnanosti? Vím, že je to z čisté výplaty, ale nevím, za jaké se to […]

Zobrazit odpověď

Podpora v nezaměstnanosti, když půjdu na Úřad práce později

-

Dobrý den, chtěla bych prosím poradit: Můj pracovní poměr bude ukončen 10. 12. 2021 dohodou. Když se budu evidovat na úřadu až 1. ledna 2022, platí za mě ještě zaměstnavatel pojištění? A tudíž podporu bych dostala až další měsíc, tedy únor? Hrozí nějaké následky, když to nebude do 4 dnů? Moc děkuji za odpověď.

Zobrazit odpověď

Potvrzení o výši průměrného výdělku pro Úřad práce

-

Dobrý den, budu končit pracovní poměr k 30. 11. 2021. Mimo jiných dokladů, nemám žádné potvrzení o výši průměrného výdělku, neboť každý měsíc mám výplatu jinou, maximálně mám z minulého roku Potvrzení o zdanitelných příjmech za rok. Dále pak dostanu odchodné, ale až v průběhu prosince 2021, zajímalo by mne, jak mám tedy doložit to […]

Zobrazit odpověď

Mám nárok na podporu v nezaměstnanosti, po skončení DPČ?

-

Dobrý den. Pracuji 4 roky na DPČ a mám invalidní důchod 1. stupně, je mi 61 roků. Můžu ukončit pracovní smlouvu DPČ výpovědí a jít na ÚP a zažádat o podporu v nezaměstnanosti? Nebo musím počkat, až mě skončí pracovní smlouva na dobu určitou, která je sjednaná vždy na dobu 6 měsíců a teprve potom […]

Zobrazit odpověď