Přivýdělek při rodičovské dovolené – výpočet PPM na druhé dítě

Dobrý den,

jsem s dcerou na RD teď v červenci ji budou 2roky. RD budu pobírat do 4 let dítěte.

Před nástupem na PPM jsem pracovala v zaměstnání 10 let.

Teď od září mám možnost si přivydělat u jiného zaměstnavatele (HPP 0,6 úvazek), než před nástupem na PPM.

S přítelem přemýšlíme o druhém dítěti. Můj dotaz zní, z čeho se bude vypočítávat PPM na druhé dítě, když to stihneme do 4 let dcery?

Dotaz poslal/a: Iveta, 15.07.2021 22:23
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 16.07.2021 15:46 napsal/a:

Dobrý den,

Z vašeho dotazu úplně jasně nevyplývá, zda vaše zaměstnání (kde jste pracovala 10 roků, jak zmiňujete), stále pokračuje, a vy nyní tedy čerpáte rodičovskou dovolenou.

Pak by to znamenalo, že na rodičovské dovolené můžete být maximálně do 3 roků dítěte (čerpání rodičovského příspěvku do 4 roků dítěte je něco jiného). Následně byste se musela vrátit do zaměstnání, nebo řešit se zaměstnavatelem neplacené volno.

Pokud ale vaše předchozí zaměstnání skončilo, a vy jste nyní „jenom“ doma s dítětem a čerpáte RP, pak to může mít podstatný vliv na výši PPM na druhé dítě.

V případě, že vaše předchozí zaměstnání neskončilo, a v době začátku mateřské na druhé dítě, budete stále zaměstnaná u stejného zaměstnavatele, jako s prvním dítětem, pak by se při výpočtu výše PPM na druhé dítě, postupovalo v souladu s paragrafem 19, odstavec 3, zákona o nemocenském pojištění (zákon číslo 187/2006 Sb.):

(3) U zaměstnankyně, které za trvání téhož zaměstnání vznikl nárok na další peněžitou pomoc v mateřství z tohoto zaměstnání v období do 4 let věku předchozího dítěte, se za denní vyměřovací základ považuje denní vyměřovací základ zjištěný pro výpočet předchozí peněžité pomoci v mateřství, pokud je vyšší než denní vyměřovací základ zjištěný pro výpočet další peněžité pomoci v mateřství; přitom se porovnávají denní vyměřovací základy před jejich úpravou podle § 21.

Tj. v době začátku druhé PPM, by se vám spočítal aktuální vyměřovací základ. Ten by byl díky úvazku 0,6 zřejmě nižší, než ten který jste měla u prvního dítěte.

Pokud by to bylo do 4 roků toho prvního, tak by se následně použil pro výpočet PPM, vyměřovací základ, který jste měla u prvního dítěte.

Pokud ale vaše původní zaměstnání skončilo, tak by se pro výpočet PPM u druhého dítěte použil pouze váš aktuální vyměřovací základ, který by vycházel z vašich příjmů, ze zmíněného „přivýdělku“ v zaměstnání s úvazkem 0,6.

Musela byste také splňovat příslušné podmínky, tj. alespoň 270 dní nemocenského pojištění za poslední 2 roky, a být zaměstnaná v době začátku PPM na druhé dítě, nebo alespoň v ochranné době, od skončení posledního zaměstnání (ukončení posledního nemocenského pojištění).

 

Zařazeno v: , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Mateřská a rodičovská:

Rodičovský příspěvek a neschopenka (rizikové těhotenství)

-

Dobrý den, Můj dotaz zní, zda je možné pobírat rodičovský příspěvek (na první dítě) a zároveň být na neschopence s rizikovým těhotenstvím? Rodičovská dovolená skončí 6/6/2024. Předem děkuji za odpověď.

Zobrazit odpověď

Výživné na těhotnou studentku VŠ (s otcem dítěte nežije)

-

Dobrý den, chtěla bych vědět jak je to v případě vyživovací povinnosti vůči těhotné studentce. Dcera čeká miminko je ve 4 ročníku na VŠ, s otcem dítěte nežije. Dokud bude potřebovat, bude bydlet u nás. Má otec dítěte vyživovací povinnost k naší dceři nebo je vyživovací povinnost na nás, rodičích?

Zobrazit odpověď

Druhé těhotenství – mám na něco nárok?

-

Dobrý den, mám dítě (3 roky) v září 2024 by mělo nastoupit do MŠ, rodičovský příspěvek pobírám do října 2024. Můj dotaz zní… plánujeme druhé dítě, ale před prvním porodem jsem měla práci na dobu určitou (rok). Na mateřskou jsem nastoupila v únoru 2021 a tentýž měsíc mi skončila smlouva u zaměstnavatele, takže je mi […]

Zobrazit odpověď

Výpočet mateřské – neschopenka nebo neplacené volno?

-

Dobrý den, Zajímalo by mě co je lepší a jaký to má vliv na druhou mateřskou. První dítě narozené 6/2021, rodičovská dovolená do 6/2024 a rodičovský příspěvek až do 12/2024. Druhé dítě termín porodu 11/2024. Co je lepší jít na neschopenku od 6/2024 – 10/2024 nebo si vzít na tu dobu neplacené volno? A má […]

Zobrazit odpověď