Přivýdělek při rodičovské dovolené – výpočet PPM na druhé dítě

Dobrý den,

jsem s dcerou na RD teď v červenci ji budou 2roky. RD budu pobírat do 4 let dítěte.

Před nástupem na PPM jsem pracovala v zaměstnání 10 let.

Teď od září mám možnost si přivydělat u jiného zaměstnavatele (HPP 0,6 úvazek), než před nástupem na PPM.

S přítelem přemýšlíme o druhém dítěti. Můj dotaz zní, z čeho se bude vypočítávat PPM na druhé dítě, když to stihneme do 4 let dcery?

Dotaz poslal/a: Iveta, 15.07.2021 22:23

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 16.07.2021 15:46 napsal/a:
 

Dobrý den,

Z vašeho dotazu úplně jasně nevyplývá, zda vaše zaměstnání (kde jste pracovala 10 roků, jak zmiňujete), stále pokračuje, a vy nyní tedy čerpáte rodičovskou dovolenou.

Pak by to znamenalo, že na rodičovské dovolené můžete být maximálně do 3 roků dítěte (čerpání rodičovského příspěvku do 4 roků dítěte je něco jiného). Následně byste se musela vrátit do zaměstnání, nebo řešit se zaměstnavatelem neplacené volno.

Pokud ale vaše předchozí zaměstnání skončilo, a vy jste nyní „jenom“ doma s dítětem a čerpáte RP, pak to může mít podstatný vliv na výši PPM na druhé dítě.

V případě, že vaše předchozí zaměstnání neskončilo, a v době začátku mateřské na druhé dítě, budete stále zaměstnaná u stejného zaměstnavatele, jako s prvním dítětem, pak by se při výpočtu výše PPM na druhé dítě, postupovalo v souladu s paragrafem 19, odstavec 3, zákona o nemocenském pojištění (zákon číslo 187/2006 Sb.):

(3) U zaměstnankyně, které za trvání téhož zaměstnání vznikl nárok na další peněžitou pomoc v mateřství z tohoto zaměstnání v období do 4 let věku předchozího dítěte, se za denní vyměřovací základ považuje denní vyměřovací základ zjištěný pro výpočet předchozí peněžité pomoci v mateřství, pokud je vyšší než denní vyměřovací základ zjištěný pro výpočet další peněžité pomoci v mateřství; přitom se porovnávají denní vyměřovací základy před jejich úpravou podle § 21.

Tj. v době začátku druhé PPM, by se vám spočítal aktuální vyměřovací základ. Ten by byl díky úvazku 0,6 zřejmě nižší, než ten který jste měla u prvního dítěte.

Pokud by to bylo do 4 roků toho prvního, tak by se následně použil pro výpočet PPM, vyměřovací základ, který jste měla u prvního dítěte.

Pokud ale vaše původní zaměstnání skončilo, tak by se pro výpočet PPM u druhého dítěte použil pouze váš aktuální vyměřovací základ, který by vycházel z vašich příjmů, ze zmíněného „přivýdělku“ v zaměstnání s úvazkem 0,6.

Musela byste také splňovat příslušné podmínky, tj. alespoň 270 dní nemocenského pojištění za poslední 2 roky, a být zaměstnaná v době začátku PPM na druhé dítě, nebo alespoň v ochranné době, od skončení posledního zaměstnání (ukončení posledního nemocenského pojištění).

 

Zařazeno v: , , , , , , , , ,