Proč mi byl zastaven sirotčí důchod?

Dobrý den,

jsem studentka pedagogické fakulty (prezenční studium) a pracuji na částečný úvazek.

Proč mi byl sirotčí důchod zastaven?

Děkuji

Dotaz poslal/a: Aneta Š., 4.11.2021 16:35

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 5.11.2021 14:49 napsal/a:
 

Dobrý den,

Na takto obecný dotaz, je velmi těžké odpovědět konkrétně. Důvodů, pro zastavení výplaty sirotčího důchodu, může být celá řada. Vzhledem k tomu, že v dotazu neuvádíte skoro žádné informace, tak mohu jen hádat.

Na sirotčí důchod má nárok nezaopatřené dítě, které je sirotkem. Nezaopatřeným dítětem, můžete být i po skončení povinné školní docházky, pokud například dále studujete. Nezaopatřeným dítětem ale můžete být maximálně do 26 roků.

Tj. záleží i na vašem věku (který neznám). Pokud byste již dosáhla 26 roků, tak nárok na sirotčí důchod zaniká, bez ohledu na pokračující studium.

Roli může hrát i to, zda jste řádně doložila nezaopatřenost, na příslušný úřad (potvrzení o studiu). Nezaopatřenost (tj. například studium po skončení povinné školní docházky), se dokládá jak při podání žádosti o sirotčí důchod, tak i během trvání nároku – například při ukončení některého ze stupňů vzdělání, je nutné dokládat navazující studium, nebo i při přerušení a znovu zahájení studia, a i v některých dalších případech.

Pokud studujete v řádném denním studiu (prezenční) a tak ničemu nevadí, že při tom pracujete na částečný úvazek.

Pouze u dálkového nebo kombinovaného studia, je omezena možnost přivýdělku (ten je sice možný, ale musí se jednat o takovou činnost, která nezakládá účast na důchodovém pojištění).

K zániku nároku na sirotčí důchod, by mohlo dojít v případě osvojení/adopce. Ale nepředpokládám, že by to byl váš případ.

Asi nejjednodušší bude, pokud se obrátíte přímo na ČSSZ (resp. místně příslušnou OSSZ) s dotazem, proč vám byla výplata sirotčího důchodu ukončena.

Je možné, že se jedná jen o nějaké nedopatření, nějaký chybějící dokument apod.

Zastavení výplaty sirotčího důchodu, rozhodně nemusí být definitivní. Pokud by se například jednalo jen o chybějící potvrzení o studiu, pak by mělo stačit jej doložit, a ČSSZ výplatu sirotčího důchodu zase obnoví.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , ,