Prodloužení výpovědní lhůty kvůli pracovní neschopnosti

Dobrý den,

Rád bych se zeptal, jak je to přesně v situaci, kdy mi nyní běží výpovědní lhůta a pracovní poměr končí k 31. 8. 2021.

Výpověď jsem podal více, jak před měsícem, a zaměstnavatel se chová velice hrubě a nekorektně, přičemž uvažuji, že půjdu na neschopenku z psychických důvodů.

Pokud bych marodil do data ukončení pracovního poměru (31. 8.), vzniká zaměstnavateli nárok prodloužit lhůtu výpovědi a musel bych se vracet do zaměstnání na dny, které jsem promarodil?

Pokud bych měl neschopenku do 30. 8., tedy ukončil bych nemoc před výpovědí, vztahuje se právo zaměstnavatele také na dobu v neschopnosti a má možnost požadovat opracování těchto dnů i po skončení 31.8.?

Nevím, jak přesně tato situace funguje v praxi z předchozích dotazů dalších lidí, omlouvám se.

Děkuji moc za odpověď.

Dotaz poslal/a: Jaromír, 21.07.2021 7:05

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 22.07.2021 14:48 napsal/a:
 

Dobrý den,

Prodloužení výpovědí doby, o dobu pracovní neschopnosti, se vztahuje na případy, kdy vám výpověď dává zaměstnavatel.

Během doby, kdy jste v pracovní neschopnosti (na neschopence), se na vás vztahuje ochranná doba, během které nesmíte dostat výpověď, ze strany zaměstnavatele (výjimkou jsou situace, kdy například odchází k zániku zaměstnavatele nebo jeho části).

Pokud dostanete výpověď ze strany zaměstnavatele, a běží vám výpovědní lhůta, a vy onemocníte (jste v pracovní neschopnosti), tak poté záleží na tom, kdy je pracovní neschopnost ukončena:

  • Pokud je to ještě před koncem výpovědní doby, tak se nic neprodlužuje.
  • Pokud by to bylo až po skončení výpovědní doby, tak se výpovědní doba (po dobu pracovní neschopnosti) přeruší, a pokračuje až po skončení pracovní neschopnosti.

I u druhého bodu je ale možnost, aby zaměstnanec prohlásil, že na prodloužení výpovědí doby netrvá, a pak by byl pracovní poměr ukončen v původním termínu, během trvající pracovní neschopnosti.

Tato omezení, se ale týkají pouze situace, kdy dává výpověď zaměstnavatel. Pokud dal výpověď zaměstnanec, nebo pokud se jedná o ukončení pracovního poměru dohodou, tak zde žádné podobné omezení není.

Pracovní poměr v takovém případě končí na konci výpovědní doby (bez ohledu na probíhající pracovní neschopnost), nebo ke dni, který je sjednán v dohodě, o ukončení pracovního poměru.

Viz příslušné ustanovení v paragrafu 53, Zákoník práce (zákon číslo 262/2006 Sb.):

(2) Byla-li dána zaměstnanci výpověď před počátkem ochranné doby tak, že by výpovědní doba měla uplynout v ochranné době, ochranná doba se do výpovědní doby nezapočítává; pracovní poměr skončí teprve uplynutím zbývající části výpovědní doby po skončení ochranné doby, ledaže zaměstnanec sdělí zaměstnavateli, že na prodloužení pracovního poměru netrvá.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , ,