Konec rodičovské dovolené a možnost výpovědi ze zaměstnání

Dobrý den, v zaměstnání mám smlouvu na dobu neurčitou, paní ředitelka mi písemně potvrdila mou žádost prodloužení doby rodičovské ze tří roků na čtyři.

Nyní 25. 1. 2021 budou synovi 4 roky a já bych měla nastoupit. Bojím se, že mi sdělí, že už se mnou nepočítají (změnila se paní ředitelka). Mohu se místa nějak domáhat?

Děkuji Vám a s pozdravem

Dotaz poslal/a: Barča, 15.01.2021 15:27

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 16.01.2021 16:23 napsal/a:
 

Dobrý den,

Jen pro přesnost, vaše paní ředitelka vám určitě nemohla povolit prodloužení rodičovské dovolené na 4 roky. Takovou možnost jí nedává Zákoník práce. Podle něj může být rodičovská dovolená maximálně do 3 roků dítěte. Delší rodičovská dovolená není dle tohoto zákona možná.

Viz Zákoník práce, zákon číslo 262/2006 Sb., paragraf 196:

§ 196 Rodičovská dovolená

K prohloubení péče o dítě je zaměstnavatel povinen poskytnout zaměstnankyni a zaměstnanci na jejich žádost rodičovskou dovolenou. Rodičovská dovolená přísluší matce dítěte po skončení mateřské dovolené a otci od narození dítěte, a to v rozsahu, o jaký požádají, ne však déle než do doby, kdy dítě dosáhne věku 3 let.

Mohlo se ale jednat o to, že na dobu od 3 do 4 roků dítěte, vám zaměstnavatel poskytl neplacené volno. Což je ale něco trochu jiného než rodičovská dovolená (to, že jste během neplaceného volna, mohla ještě dále čerpat rodičovský příspěvek, nehraje žádnou roli).

Po skončení neplaceného volna, by vás měl zaměstnavatel zařadit na pracovní pozici, která odpovídá vaší pracovní smlouvě. Nemusí se ale jednat o zcela stejné pracovní místo, jaké jste měla před mateřskou/rodičovskou dovolenou.

Povinnost, zařadit vás na původní práci a pracoviště (tj. „posadit vás na stejnou židli“), má zaměstnavatel pouze po skončení mateřské dovolené, neschopenky apod. – viz paragraf 47, Zákoník práce:

§ 47

Nastoupí-li zaměstnanec po skončení výkonu veřejné funkce nebo činnosti pro odborovou organizaci, pro kterou byl uvolněn v rozsahu pracovní doby, nebo po skončení vojenského cvičení nebo služby v operačním nasazení nebo zaměstnankyně po skončení mateřské dovolené nebo zaměstnanec po skončení rodičovské dovolené v rozsahu doby, po kterou je zaměstnankyně oprávněna čerpat mateřskou dovolenou, nebo po skončení doby poskytování dlouhodobé péče v případech podle zákona o nemocenském pojištění se souhlasem zaměstnavatele podle § 191a, nebo po skončení doby ošetřování dítěte mladšího než 10 let nebo jiného člena domácnosti v případech podle zákona o nemocenském pojištění a doby péče o dítě mladší než 10 let z důvodů stanovených zákonem o nemocenském pojištění, do práce, anebo nastoupí-li do práce zaměstnanec po skončení dočasné pracovní neschopnosti nebo karantény, je zaměstnavatel povinen zařadit je na jejich původní práci a pracoviště. Není-li to možné proto, že původní práce odpadla nebo pracoviště bylo zrušeno, je zaměstnavatel povinen zařadit je podle pracovní smlouvy.

Po skončení rodičovské dovolené, nebo i nyní po skončení neplaceného volna, má zaměstnavatel pouze povinnost, nabídnout vám adekvátní pracovní zařazení.

Může se ale jednat o jiné pracoviště, nebo i o jinou pracovní pozici. Která ale musí být v souladu s tím, co máte v pracovní smlouvě. Když to přeženu, tak pokud máte v pracovní smlouvě uvedeno, že jste například kvalifikovaný technik, tak vám zaměstnavatele nemůže nabízet místo nekvalifikovaného manuálního dělníka.

Viz paragraf 38:

§  38 Povinnosti vyplývající z pracovního poměru

(1) Od vzniku pracovního poměru je 

a) zaměstnavatel povinen přidělovat zaměstnanci práci podle pracovní smlouvy, platit mu za vykonanou práci mzdu nebo plat, vytvářet podmínky pro plnění jeho pracovních úkolů a dodržovat ostatní pracovní podmínky stanovené právními předpisy, smlouvou nebo stanovené vnitřním předpisem,

V případě, že by pro vás zaměstnavatel neměl uplatnění, pak vám pochopitelně může dát výpověď pro nadbytečnost – viz zákoník práce, paragraf 52c.

§ 52 Zaměstnavatel může dát zaměstnanci výpověď jen z těchto důvodů:

c) stane-li se zaměstnanec nadbytečným vzhledem k rozhodnutí zaměstnavatele nebo příslušného orgánu o změně jeho úkolů, technického vybavení, o snížení stavu zaměstnanců za účelem zvýšení efektivnosti práce nebo o jiných organizačních změnách,

V takovém případě ale máte nárok na dvouměsíční výpovědní lhůtu a také na odstupné ve výši 3 měsíčních platů. Takže i kdyby pro vás zaměstnavatel neměl uplatnění, musí vám zaplatit 5 měsíčních platů.

Pokud by vám nabízel ukončení pracovního poměru dohodou, která by nezahrnovala alespoň 5 měsíčních platů, pak na ni nepřistupujte.

Domáhat se stejného pracovního místa, jaké jste měla před začátkem mateřské, nemůžete. Můžete se „domáhat“, pracovního místa, které je v souladu s tím, jak je definována vaše práce v pracovní smlouvě.

Zaměstnavatel ovšem má možnost, dát vám výpověď dle zákonných důvodů. Žádná speciální ochrana, se na vás v tuto chvíli nevztahuje. Jste v pozici běžného zaměstnance.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , ,