Rodičovská dovolená a Úřad práce

Dobrý den,

chtěla bych Vás poprosit o radu. Jsem maminka na rodičovské dovolené. Synovi budou 3. 11. 2021 3 roky. Firma kde jsem pracovala, skončila a tak se nemám kam vrátit.

Chtěla bych se zaevidovat na Úřadu práce. Má otázka zní, do kdy se mám zaevidovat, aby za mě bylo placené sociální a zdravotní, než si najdu zaměstnání.

Mám se hlásit v den synových narozenin? Je na úřadu práce nějaká doba, po kterou se mohu zaevidovat, abych nedlužila sociální a zdravotní? A jaké dokumenty budu s sebou muset mít? A jestli budu mít nárok na podporu v nezaměstnanosti?

Předem moc děkuji za odpověď

Dotaz poslal/a: Alena J., 15.10.2021 16:09

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 16.10.2021 14:46 napsal/a:
 

Dobrý den,

Dovolím si upřesnit, že nyní už nejste na rodičovské dovolené. Rodičovská dovolená, vám skončila ve chvíli, kdy vám skončil pracovní poměr (při zániku firmy). Nyní jste „pouze“ doma s dítětem a zřejmě (nevím) čerpáte rodičovský příspěvek.

Pokud stále čerpáte rodičovský příspěvek, pak po dobu, kdy je vám ještě vyplácen, za vás platí zdravotní pojištění stát. Není to tedy navázáno na rodičovskou dovolenou, nebo na věk vašeho dítěte, ale na výplatu rodičovského příspěvku.

Co se týká sociálního pojištění, tak to za vás po dobu rodičovské nikdo neplatí. Doba péče o dítě, až do jeho případných 4 roků, se vám ale započítá, jako náhradní doba důchodového pojištění.

Co se týká Úřadu práce, tak tam byste měla jít ve chvíli, kdy si budete hledat novou práci (může to být i v době, kdy ještě čerpáte rodičovský příspěvek). Nebo po ukončení nároku na rodičovský příspěvek.

Na Úřad práce byste měla jít do 3 pracovních dní, od ukončení rodičovského příspěvku, není to ale vaše striktní povinnost.

Zdravotní pojištění, si musíte sama platit, pokud za vás za celý kalendářní měsíc, neplatí pojištění někdo jiný (zaměstnavatel, stát, atd.). Placení sociálního pojištění pro vás není povinné nikdy (resp. povinně ho platí zaměstnavatel, nebo OSVČ).

Na Úřad práce, tedy můžete jít ihned (jste nyní nezaměstnaná) nebo po skončení rodičovského příspěvku.

Budete mít určitě nárok na podporu v nezaměstnanosti. Doba péče o dítě, se vám počítá, jako náhradní doba důchodového pojištění (náhradní doba zaměstnání). Podpora v nezaměstnanosti ale nebude příliš vysoká.

Tím, že vám bude nárok na podporu v nezaměstnanosti vznikat započítáním náhradní doby, tak se výpočet podpory, bude odvíjet od průměrné mzdy. Vy pak máte nárok první dva měsíce na 15%, tj. 5192 Kč, další dva měsíce je to 12%, tj. 4154 Kč, a zbytek doby je to 11%, tj. 3808 Kč.

Na Úřadu práce, určitě budete potřebovat osobní doklady (občanský průkaz) a také dokumenty k vašemu poslednímu zaměstnání (výpověď či dohodu o ukončení pracovního poměru, zápočtový list, případně i potvrzení o výši průměrného výdělku).

 

Zařazeno v: , , , , , , , , ,