Rodičovský příspěvek pro OSVČ žijící v Itálii

Dobrý den, v březnu se mi narodí syn (první dítě).

Jsem OSVČ s trvalým bydlištěm v ČR, ale většinu času bydlím v Itálii s mým italským manželem. Zde v Itálii bude mít trvalý pobyt i můj syn, který se zde také narodí.

Nemocenskou si dobrovolně nehradím, takže na peněžitou pomoc v mateřství nárok nemám. Mám však nárok na rodičovský příspěvek, i když můj syn bude mít trvalé bydliště v IT?

Moje trvalé bydliště zůstane registrované v ČR. V Itálii já ani můj manžel žádnou podporu na dítě pobírat nebudeme (nemáme na ní nárok).

Dotaz poslal/a: Tereza N., 18.01.2021 14:0

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 19.01.2021 15:53 napsal/a:
 

Dobrý den,

Trvalé bydliště (vaše, dítěte, vašeho manžela), je sice jedním z kritérií, ale zcela určitě to není jediné kritérium, podle kterého by se posuzoval nárok na sociální dávky.

Obecně se dá říci, že nárok na sociální dávky se posuzuje podle těchto kritérií:

  • Výdělečná činnost = primární nárok na sociální dávky/podporu by vám měl vznikat v zemi, kde vy/manžel provozujete výdělečnou činnost, až sekundárně to může být i jiná země
  • Faktické bydliště = místo, kde skutečně žijete, dlouhodobě se zde zdržujete, připravujete se zde na budoucí povolání, pracujete zde, podnikáte zde, nebo existují nějaké jiné významné skutečnosti, na základě kterých by vznikala vazba na dané místo
  • Trvalé bydliště/státní příslušnost = z těchto tří kritérií asi to nejméně důležité

Pokud výdělečná činnost (vás/manžela) probíhá v zemi, kde má dítě faktické bydliště (což je něco jiného než trvalé bydliště), pak je primárně nárok na sociální dávky/podporu v této zemi.

U vás by to tedy měla být Itálie. Pouze v případě, že daná země žádnou podobnou sociální dávku nenabízí (jako je náš rodičovský příspěvek), nebo je daná dávka nižší než je výše dávky v ČR, pak může sekundárně vzniknout nárok na tuto sociální dávku v ČR.

V takovém případě, ale může nárok na danou dávku vzniknout, pokud existuje nějaká vazba na ČR – například tím, že v ČR provozujete výdělečnou činnost a odvádíte zde sociální pojištění.

Ve vašem případě si nejsem příliš jistá, zda vám bude vznikat nárok na rodičovský příspěvek v ČR.

Doporučím vám ale obrátit se na Úřad práce. Pokud jste jako OSVČ vedená v ČR, odvádíte zde daně a pojištění, pak je možné, že by vám nárok sekundárně vzniknout mohl (primárně by vám ale měl vznikat nárok na sociální dávky v Itálii).

Ve výsledku to je i tak, že jako občan ČR máte možnost vždy podat žádost o danou dávku v ČR a Úřad práce, pokud vám na ni zde nepřísluší nárok, by pak měl danou věc řešit s úřady v Itálii.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , ,