Rozhodné období u peněžité pomoci v mateřství na 2 dítě

Dobrý den,

prosím o radu, jak mám spočítat zaměstnankyni rozhodné období v žádosti na PPM u druhého dítěte? Zaměstnankyně je zaměstnána od 1. 12. 2016.

Na první peněžitou pomoc nastoupila 27. 2. 2018. První dítě se narodilo 24. 4. 2018. Poté byla na rodičovské dovolené až do nástupu na další PPM dne 22. 12. 2020. Jaké bude tedy rozhodné období pro druhou PPM?

Pozn.: Poslední mzda jí byla vyplacena v říjnu 2017. Od listopadu 2017 byla v pracovní neschopnosti.

Předem děkuji za Vaši odpověď.

Dotaz poslal/a: Andrea N., 08.01.2021 10:40

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 09.01.2021 14:57 napsal/a:
 

Dobrý den,

Rozhodným obdobím pro výpočet peněžité pomoci v mateřství (resp. obecně všech nemocenských dávek), je zpravidla posledních 12 měsíců.

Pokud ale zaměstnanec nemá v tomto období žádný započitatelný příjem (zde je to z důvodu rodičovské dovolené), tak se postupuje dále do minulosti, až do roku, ve kterém bylo alespoň 30 kalendářních dní, a zaměstnanec měl započitatelný příjem.

Viz zákon o nemocenském pojištění, zákon číslo 187/2006 Sb., paragraf 18:

(3) Rozhodným obdobím je období 12 kalendářních měsíců před kalendářním měsícem, ve kterém vznikla sociální událost, pokud se dále nestanoví jinak.

(6) Nemá-li zaměstnanec v rozhodném období stanoveném podle odstavce 3 vyměřovací základ nebo není-li v rozhodném období alespoň 30 kalendářních dnů, jimiž se dělí vyměřovací základ, je rozhodným obdobím první předchozí kalendářní rok, v němž byl dosažen započitatelný příjem a je v něm alespoň 30 kalendářních dnů, jimiž se dělí vyměřovací základ. Rozhodné období podle věty první začíná nejdříve dnem vzniku pojištění zaměstnance. První předchozí kalendářní rok se zjišťuje postupně od roku, v němž vznikla sociální událost.

Pokud měla zaměstnankyně příjem naposledy v roce 2017 (a od té doby již měla pouze PPM a rodičovský příspěvek), pak by byl rozhodným obdobím kalendářní rok 2017.

Vzhledem k tomu, že se u zaměstnankyně jedná o druhé dítě, které se ale narodí do 4 roků toho prvního, pak je zde u ustavení paragrafu 19:

(3) U zaměstnankyně, které za trvání téhož zaměstnání vznikl nárok na další peněžitou pomoc v mateřství z tohoto zaměstnání v období do 4 let věku předchozího dítěte, se za denní vyměřovací základ považuje denní vyměřovací základ zjištěný pro výpočet předchozí peněžité pomoci v mateřství, pokud je vyšší než denní vyměřovací základ zjištěný pro výpočet další peněžité pomoci v mateřství; přitom se porovnávají denní vyměřovací základy před jejich úpravou podle § 21.

Takže výpočet PPM by pak měl vycházet ze stejného vyměřovacího základu, jako u prvního dítěte (pokud bude tento vyměřovací základ vyšší).

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , ,