Sleva na dítě – dálkové studium VŠ a zaměstnání

Dobrý den, měla bych dotaz ohledně slevy na syna.

Je narozen v roce 1998, tedy nyní 22 let. V roce 2020 dokončil na denním studiu bakalářské, nyní od září by chtě studovat ještě 2 roky na inženýrské studium. Studovat ale bude jen dálkově a při tom chodit do práce na pracovní smlouvu.

Chtěla bych vědět, zda on, i já jako matka máme nárok na daňovou slevu na dítě.

Děkuji

Dotaz poslal/a: Pavla, 16.05.2021 21:13
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 17.05.2021 19:07 napsal/a:

Dobrý den,

Daňovou slevu na dítě, může uplatnit vždy pouze jedna osoba. Takže i kdyby byl na tuto daňovou slevu dále nárok, nemohla byste ji v žádném případě uplatňovat vy i váš syn.

Nárok na daňovou slevu na dítě, u studentů vysoké školy, je pouze v případě, že se dá dané studium považovat za soustavnou přípravu na budoucí povolání – viz zákon o státní sociální podpoře, zákon číslo 117/1995 Sb., paragraf 12:

§ 12 Soustavná příprava dítěte na budoucí povolání

(1) Za soustavnou přípravu dítěte na budoucí povolání se považuje: 

a) studium na středních a vysokých školách v České republice, s výjimkou

  1. studia za trvání služebního poměru příslušníků bezpečnostních sborů a vojáků z povolání,
  2. dálkového, distančního, večerního nebo kombinovaného studia na středních školách, je-li dítě v době takového studia výdělečně činno podle § 10 nebo má-li v době takového studia nárok na podporu v nezaměstnanosti nebo podporu při rekvalifikaci,

Pokud tedy bude váš syn studovat dálkově, a současně chodit do zaměstnání, pak není nárok na daňovou slevu na dítě.

Daňovou slevu na dítě, bylo možné naposledy uplatnit v kalendářním měsíci, který následoval po dokončení zmíněného denního bakalářského studia.

Po zahájení dálkového studia na VŠ, od září 2021, není možné uplatnit toto daňové zvýhodnění (ani vy, ani syn).

 

Zařazeno v: , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Daně:

Sociální pojištění – práce na dohodu o provedení práce (DPP)

-

Dobrý den, mám dotaz – pracuji na dohodu provedení práce. Vydělala jsem si 7100 Kč. Kdo za mě hradí sociální pojištění? Musím to hradit já? Jak to je, se v tom vůbec nevyznám.

Zobrazit odpověď

Více dohod DPP souběžně u osoby pečující o dítě

-

Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda mohu mít více DPP u různých zaměstnavatelů? A mění se pak výše možného přivýdělku? (např. u 1 zaměstnavatele 10tis., u při  2 DPP více?) Jsem vedená jako osoba pečující o 2 děti do 15 let. Děkuji za odpověď.

Zobrazit odpověď

Sleva na manželku 2024 – jak se prokazuje sleva na manželku?

-

Dobrý den, Manželce na konci ledna 2024 skončila rodičovská dovolená. A od února 2024 nastoupila zpět do zaměstnání. Zajímalo by mě, jak je to s nárokem na slevu za manželku v daňovém přiznání 2024? Četl jsem, že se nějak měnily podmínky, a že bude nárok na slevu jenom během rodičovské. Platí to, i když rodičovská skončila až […]

Zobrazit odpověď

Péče o děti do 15 let – kolik si mohu přivydělat na DPP nebo DPČ?

-

Dobrý den, manželka je nahlášena na péči o dítě a teď řešíme kolik si muže v roce 2024 přivydělat na DPP a DPČ. Je to stejné jako u stejné otázky z roku 2022. Děkuji

Zobrazit odpověď