Sociální a zdravotní během neschopenky po skončení zaměstnání

Dobrý den,

Od 23. 8. jsem v pracovní neschopnosti, pracovní smlouvu mám do 30.9 2021.

Zaměstnavatel mi oznámil, že novou od 1.10 nemůže v pracovní neschopnosti dát, po ukončení nemoci mě vezme zpět.

Chtěla jsem se prosím zeptat, nevím jak dlouho budu ještě nemocná, teď v době nemoci sociální a zdravotní pojištění bude platit stát?

Já to musím někde hlásit? A na Úřad práce, jedině v případě, že mě nevezme zpět?

Děkuji za odpovědi, hezký den.

Dotaz poslal/a: Oldriska V., 30.09.2021 14:38

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 30.09.2021 16:31 napsal/a:
 

Dobrý den,

Pokud máte smlouvu na dobu určitou, a ta vám skončí k datu, které bylo ve smlouvě dojednáno, pak se ale na vaší pracovní neschopnosti, nic nemění.

I po skončení pracovního poměru na dobu určitou, pokračuje vaše neschopenka dále (dokud ji neukončí váš lékař – v závislosti na vašem zdravotním stavu).

I nadále pak máte nárok na nemocenské dávky. A to až po dobu maximálně 380 dní, od začátku neschopenky. Výše nemocenské se také nemění (resp. dochází zde pouze k postupnému zvyšování nemocenské, s postupující dobou na neschopence).

V době, kdy jste po skončení zaměstnání na neschopence s nárokem na nemocenské dávky, za vás platí zdravotní pojištění stát.

Zde je pouze případně potřeba, tuto skutečnost oznámit své zdravotní pojišťovně. Podrobnější informace najdete například na webu VZP (ostatní zdravotní pojišťovny to budou mít obdobně).

V době, kdy jste po skončení zaměstnání na neschopence s nárokem na nemocenské dávky, za vás sice nikdo neplatí sociální pojištění, tato doba se vám ale započítává, jako náhradní doba důchodového pojištění. Takže zde není potřeba nic řešit.

Na Úřad práce byste šla až ve chvíli, kdy by vám skončila neschopenka, a vy byla nezaměstnaná (nevracela se do zaměstnání).

Pak byste měla na Úřad práce zajít, do 3 pracovních dní, od ukončení neschopenky, a budete mít případně nárok i na podporu v nezaměstnanosti (pokud splňujete příslušné podmínky, jako je minimální doba v zaměstnání (minimální doba důchodového pojištění 12 měsíců za poslední 2 roky)).

V době, kdy jste na neschopence, na Úřad práce nemusíte, protože by vás ani nemohli zařadit do evidence uchazečů o zaměstnání. A během neschopenky ani není nárok na podporu v nezaměstnanosti. Ten budete mít případně až po skončení neschopenky.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , ,