Nárok na sociální dávky během mateřské dovolené

Dobrý den chci se zeptat:

Manžel nastupuje na odvykání. Máme spolu dvě děti ve věku 2roky a 8 let.

Bud mít nějaký nárok na sociální dávky, když jsem na mateřské dovolené??

Děkuji za odpověď

Dotaz poslal/a: Karla Š., 01.02.2021 19:57

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 02.02.2021 18:12 napsal/a:
 

Dobrý den,

Pokud je váš manžel zaměstnaný, tak by měl mít během odvykací léčby vystavenou standardní pracovní neschopnost (neschopenku). A měl by mít nárok na nemocenské dávky, jako při jakékoliv jiné neschopence.

Co se týká nároku na sociální dávky, tak záleží na tom, zda jsou splněny podmínky pro některou ze sociálních dávek.

Během mateřské dovolené, byste měla dostávat peněžitou pomoc v mateřství (PPM). Nebo v případě, že se jedná o rodičovskou dovolenou, tak byste měla mít nárok na rodičovský příspěvek.

Můžete mít nárok na příspěvek na dítě. U něj se posuzuje výše příjmu za poslední kalendářní čtvrtletí (poslední 3 měsíce). Aktuálně, by to tedy bylo období říjen až prosinec 2020. V případě, že průměrná výše měsíčního (čistého) příjmu v tomto období, nepřesahuje 2,7 násobek životního minima, tak máte nárok na příspěvky na dítě.

Životní minimum pro čtyřčlennou rodinu se dvěma dětmi 2 a 8 roků je aktuálně 11 140 Kč, nárok na příspěvek na dítě, je do průměrného příjmu 30 078 Kč.

Pro orientační výpočet, zda máte nárok na tuto sociální dávku, je možné použít některou z kalkulaček na internetu, například zde: kalkulačka přídavky na dítě v roce 2021.

Dále můžete mít případně nárok, na příspěvek na bydlení. U něj záleží na tom, kde bydlíte. Jestli je to v nájmu, v bytě v osobním vlastnictví nebo jestli je to družstevní byt. Dále hraje roli velikost města/obce, výše doložených nákladů na bydlení a výše příjmu. Náklady na bydlení a příjmy se opět dokládají za předchozí kalendářní čtvrtletí.

Pro orientační výpočet, zda máte nárok na tuto sociální dávku, je možné použít některou z kalkulaček na internetu, například zde: kalkulačka příspěvek na bydlení 2021.

V závislosti na tom, jaké jsou vaše příjmy (vás + manžela), můžete mít případně i nárok na dávky pomoci ve hmotné nouzi. Jedná se například o příspěvek na živobytí nebo i doplatek na bydlení. U nich se posuzuje celková sociální a majetková situace.

Tady vám to ale přesněji neřeknu. Nevím nic o vašich příjmech, a ani o dalších okolnostech. Základní informace k dávkám hmotné nouze je možné najít například zde.

O všechny sociální dávky je možné požádat na Úřadu práce, v místě vašeho bydliště. Takže vám doporučím obrátit se přímo tam, a požádat si o konkrétní dávky.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , ,