Splátka insolvence při DPN

Prosím o radu,

máme s manželkou povoleno oddlužení. Jsem dlouhodobě ve stavu nemocných a manželka také byla 2 měsíce ve stavu nemocných.

Za jeden měsíc nám přišel příjem každému 10.500,- Kč, což není ani min. dané zákonem.

Dotaz zní: jak je to s minimální měsíční splátkou insolvenčnímu správci? Kolik máme zaplatit?

Děkuji za odpověď

Dotaz poslal/a: Karel H., 01.09.2021 14:37
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 02.09.2021 16:38 napsal/a:

Dobrý den,

Nikdo vám pochopitelně nemůže zakázat během insolvence „marodit“. Pokud jste v dlouhodobé pracovní neschopnosti, a dostáváte nemocenské dávky, pak mohou probíhat insolvenční srážky i z nemocenské. Závisí na tom, kolik dostáváte.

V případě, že byste měl příjem jenom 10 500 Kč, a zohledňovala se jen jedna vyživovaná osoba (manželka, tj. za předpokladu, že nemáte děti), pak by zákonem daná srážka na insolvenci činila 2 Kč (viz některá z kalkulaček na internetu pro výpočet insolvenčních srážek, například zde).

Pokud máte i nějaké děti (vůči kterým máte vyživovací povinnost), pak by nezabavitelné minimum bylo ještě vyšší, a z příjmu 10 500 Kč, by nemohla být provedena žádná srážka (zákon stanoví příslušné nezabavitelné minimum, které vám musí při exekuci/insolvenci zůstat).

Maximální výši srážek při insolvenci nebo exekuci, se řídí příslušným zákonem (Občanský soudní řád, zákon číslo 99/1963 Sb., paragraf 276 a dále) a také příslušným nařízením vlády o výši nezabavitelné částky (Nařízení vlády číslo 62/2020 Sb.).

Měl byste se tedy spojit se svým insolvenčním správcem, a informovat ho o své dočasné pracovní neschopnosti. A domluvit se s ním na dalším postupu.

Je zde určité riziko, že pokud byste dlouhodobě nebyli schopni hradit ani minimální splátku, pak by to mohlo vést i ke zrušení insolvence soudem.

V závislosti na tom, kdy byla vaše insolvence zahájena, můžete mít případně možnost požádat soud o přerušení insolvence. U novějších insolvencí, je to možné až na dobu 1 roku.

Určitě bude nejlepší spojit se přímo s insolvenčním správcem a domluvit se s ním na dalším postupu.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Exekuce:

Exekuce – mám srážky ze mzdy a účet v bance v mínusu

-

Dobrý den, chci se zeptat na exekuci. Strhávají mi peníze ze mzdy, plus mi bankovní účet šel do minusu na dlužnou částku. Na účtu jsem neměl nic. Takže exekutorovi se posílají peníze ze mzdy a zbytek peněz mi jde na účet, který je v mínusu. Tím jsem bez financí  – mám nárok na nezabavitelnou částku nebo […]

Zobrazit odpověď

Exekuce na účet v bance – příspěvek na bydlení

-

Dobrý den, chci se zeptat: Mám účet, na který mi chodí jen příspěvek na bydlení. Může mi exekutor zablokovat účet? Děkuji

Zobrazit odpověď

Jak žádat o ponechání minima po exekuci ze starobního důchodu

-

Dobrý den, bratrovi byl v lednu přiznán starobní důchod, ale je v exekuci. Důchod má minimální, méně než 8 tisíc. Do teď ho dostával, ale nyní mu byl obstaven účet a důchod mu zabavili. Jaký je postup, aby mu nechali nezabavitelnou část. Na sociálce mu neporadili. Děkuji za odpověď.

Zobrazit odpověď

Nemocenská na DPČ od sociálky a insolvence

-

Dobrý den, již dva roky pracuji na DPČ a mám 12000 Kč hrubého měsíčně. V prosinci 2021 a v lednu 2022 jsem byla na neschopence. Prosinec mi platil zaměstnavatel a leden sociálka. Od sociálky jsem měla mít zaplacených 26 dní a obdržela jsem pouze 2082Kč. Je to reálné anebo udělali chybu? Mohu případně chybu reklamovat? […]

Zobrazit odpověď