Střídání OČR a home office

Dobrý den, chci se zeptat, když pečuji v měsíci březnu každý týden tak, že první tři dny v týdnu mám OČR a čtvrtek, pátek mám home office, zda se mi do ošetřovného budou počítat víkendy.

Děkuji za odpověď.

Dotaz poslal/a: Kateřina, 18.03.2021 18:00

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 19.03.2021 16:58 napsal/a:
 

Dobrý den,

u aktuálního krizového ošetřovného je explicitně stanoveno, že nárok na ošetřovné za víkend vám vzniká, pokud vám vznikl v daném týdnu nárok na ošetřovné, alespoň za jeden „pracovní den“.

Viz ustanovení paragrafu 3, zákon číslo 438/2020 Sb.:

(5) Ošetřovné se nevyplácí za dny pracovního klidu v kalendářním týdnu, pokud zaměstnanci v tomto týdnu nevznikl nárok na výplatu ošetřovného ani za 1 kalendářní den, který měl být pro zaměstnance pracovním dnem v kalendářním týdnu a v němž potřeba péče trvala.

Takže pokud čt-pá pracujete, tak máte nárok na ošetřovné i za následující víkend, protože před tím jste v daném kalendářním týdnu pečovala o dítě po – st.

Ošetřovné by ale určitě nebylo možné čerpat jenom za víkend. Například pokud byste některý týden pracovala celý týden po - pá na HO, tak by pak nemohl být nárok na ošetřovné za příslušný víkend v takovém týdnu.

Obdobně není nárok na ošetřovné u školních dětí v týdnu, na který jim vycházely jarní prázdniny (pokud by u vás byly v březnu a jednalo se o školní dítě).

 

Zařazeno v: , , , , , , , , ,