Student nad 26 let, zdravotní a sociální pojištění, DPP

Prosím o info ohledně studenta nad 26 let, který je stále na VŠ, prezenční bakalářské studium.

Jestli chápu správně, po dosažení 26 let nemá takový student žádné výhody a jako osoba bez zdanitelných příjmů si musí platit sám zdravotní pojištění, letos ve výši 2052.- měsíčně. Sociální pojištění platit nemusí.

Zajímá mě, jak to bude, když má tento student  práci, na DPP, příjem cca 6000.- měsíčně, (do 300hod.), čili zdravotní a sociální pojištění se neodvádí. Zůstane to tak stejně, jenom si student bude muset zařídit individuálně platbu zdravotního pojištění? Není výhodnější DPČ případně jiný postup?

děkuji za odpověď

Dotaz poslal/a: Radka, 02.02.2021 13:18
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 03.02.2021 14:18 napsal/a:

Dobrý den,

Ano, je to tak jak píšete. Po 26 narozeninách, i když budete dále studentka, za vás už stát nebude platit zdravotní pojištění. Výjimkou by byla situace, že byste studovala prvně v doktorském studijním programu (tam se studium nedá reálně stihnout do 26 roků).

Po 26 narozeninách, pokud za vás nebude plátcem zdravotního pojištění stát nebo zaměstnavatel, tak máte povinnost platit si alespoň minimální zdravotní pojištění (za každý měsíc, kdy za vás nezaplatí ZP po celý kalendářní měsíc nikdo jiný). Minimální zdravotní pojištění je v roce 2021 ve výši 2 052 Kč.

Sociální pojištění opravdu platit nemusíte, není to povinné.

Dovršením věku 26 roků můžete přijít i o další výhody – sociální dávky, jako jsou přídavky na dítě, možnost uplatňovat daňovou slevu na studenta, aj. Může se jednat i o další slevy a zvýhodnění, které jsou často navázány na dosažení tohoto věku (např. to může být sleva v MHD u některých provozovatelů MHD apod.).

Při práci na DPP (dohodu o pracovní činnosti), pokud je příjem 10 000 Kč a méně, se zdravotní pojištění opravdu neplatí, bez ohledu na to jaký je váš status.

S tou „výhodností“ práce na DPČ je to relativní. Pokud byste pracovala na DPČ a měla příjem nad 3500 Kč, tak se vám z DPČ odvede sociální a zdravotní pojištění

Tj. při hrubém příjmu 6000 Kč z DPČ, by reálná „čistá mzda“ by byla 4098 Kč (při uplatnění základní daňové slevy na poplatníka). Tím by bylo vyřešené zdravotní pojištění (dopočítal by se vám i doplatek do minima).

Při práci na DPČ a příjmu 6000 Kč, a uplatnění stejné daňové slevy, dostane od zaměstnavatele 6000 Kč „čistého“ a z toho zaplatíte 2052 zdravotní pojišťovně a ve výsledku na tom budete +/- stejně.

Výhodou práce na DPČ je tedy spíše to, že při daném příjmu se vám platí i sociální pojištění, tj. tato doba už se vám může započítávat do „odpracovaných roků“ pro důchod, vzniká vám účast na nemocenském pojištění – tj. i případný nárok na nemocenské dávky, mateřskou atp.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Práce na DPČ:

Pečující osoba a práce na dohodu DPP nebo DPČ

-

Dobrý den, jsem vedena jako pečující osoba druhé osoby, která je ve II. stupni závislosti. Momentálně nepracuji a zdravotní pojištění za mě hradí stát. Je možné si přivydělat formou DPP nebo DPČ? Pokud se nechám zaměstnat na dohodu, kdo bude nadále hradit zdravotní a sociální pojištění a jak je to s nárokem na nemocenskou? Děkuji

Zobrazit odpověď

HPP, DPČ, rodičovský příspěvek a pracovní neschopnost

-

Dobrý den, jsem zaměstnaná na HPP ve firmě A, ale momentálně jsem na rodičovské dovolené od 10/2021. Od 04/2022 mám smlouvu na DPČ ve firmě B s průměrným výdělkem 10.000 Kč. Pracuji z domova, syn nenavštěvuje školku. Jsem znovu těhotná a porodit bych měla v 6/2024. Lze při pobírání rodičovského příspěvku jít ve firmě B […]

Zobrazit odpověď

Můžu nadále pracovat na DPČ bez statusu studenta?

-

Jsem 24-letý muž, který na začátku tohoto léta dokončil VOŠ. Jsem bohužel tak trochu rozmazlený a nepřipravený na práci na plný úvazek. Nemám řidičák, připravuju se na kombinované studium mediálních studií na Metropolitní Univerzitě v Praze a posledního 2,5 roku mám brigádu na DPČ v Opavii (dnes vlastněna firmou Mondelez) s agenturou Adecco, která platí […]

Zobrazit odpověď

Student nad 26 let a sociální a zdravotní pojištění

-

Dobrý den, v červenci jsem dosáhla věku 26 let a status studenta na mé univerzitě končí k 31. 8. 2022. Zdravotní pojištění jsem již uhradila za srpen, ale mám nabídku práce na DPP/DPČ od srpna (jinou práci na HPP ani OSVČ nemám). Jak je to s platbou sociálního a zdravotního pojištění, pokud dohodu podepíši? Bude […]

Zobrazit odpověď