Těhotenství a dohoda o rozvázání pracovního poměru

Dobrý den, nyní jsem na rodičovské dovolené do 3 let věku dítěte.

Zaměstnavatel moje pracovní místo zrušil. Synovi budou 3 roky na začátku února. Nyní jsem těhotná, ale zaměstnavatel to ještě neví.

Může mi dát zaměstnavatel ke dni 3 narozenin syna dohodu o ukončení pracovního poměru? Nebo ne?

Děkuji za odpověď

Dotaz poslal/a: Petra, 16.01.2021 7:20

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 16.01.2021 16:44 napsal/a:
 

Dobrý den,

Zaměstnavatel vám určitě nemůže „dát“ dohodu o ukončení pracovního poměru. Zaměstnavatel vám může nabídnout ukončení pracovního poměru dohodou – pak byste s tím ale musela souhlasit, což nemusíte. Dohoda o ukončení pracovního poměru předpokládá, že se na něčem vzájemně dohodne. Pro vás by to ale nebylo moc výhodné.

Po ukončení rodičovské dovolené, by vás měl zaměstnavatel zařadit na pracovní pozici, podle toho, co máte uvedeno v pracovní smlouvě. Nemusí vám dávat identickou pracovní pozici, jako jste měla před začátkem mateřské dovolené (to by musel jen bezprostředně po mateřské, po rodičovské to již nemusí).

Může vám tedy dát původní pracovní pozici nebo nějakou alternativu (která ale musí odpovídat tomu, co máte uvedeno v pracovní smlouvě).  Nebo vám může nabídnout ukončení pracovního poměru dohodou, nebo dát výpověď.

Výpověď je možná, jen na základě zákonem daných důvodů – například pro nadbytečnost (paragraf 52c, zákoník práce). V takovém případě, by vám vznikla nárok na dvouměsíční výpovědní lhůtu (a mzdu za tyto dva měsíce) a také na odstupné (zřejmě 3 měsíce).

Pokud by vám zaměstnavatel chtěl dát výpověď, tak ho můžete informovat o tom, že jste těhotná, a v takovém případě, by vám zaměstnavatel již nemohl dát ani výpověď.

V době kdy jste těhotná, můžete dostat výpověď jen ve velmi specifických případech. Například pokud by docházelo k zániku firmy, pro kterou pracujete apod.

Viz paragraf 53, Zákoník práce (zákon číslo 262/2006 Sb.):

§ 53

(1) Zakazuje se dát zaměstnanci výpověď v ochranné době, to je

a) v době, kdy je zaměstnanec uznán dočasně práce neschopným, pokud si tuto neschopnost úmyslně nepřivodil nebo nevznikla-li tato neschopnost jako bezprostřední následek opilosti zaměstnance nebo zneužití návykových látek, a v době od podání návrhu na ústavní ošetřování nebo od nástupu lázeňského léčení až do dne jejich ukončení; při onemocnění tuberkulózou se tato ochranná doba prodlužuje o 6 měsíců po propuštění z ústavního ošetřování,

......

d) v době, kdy je zaměstnankyně těhotná nebo kdy zaměstnankyně čerpá mateřskou dovolenou nebo kdy zaměstnankyně nebo zaměstnanec čerpají rodičovskou dovolenou,

Pokud vám zaměstnavatel nabídne ukončení pracovního poměru dohodou, pak by to pro vás bylo zřejmě nevýhodné, na ni přistoupit. Takže byste s tím neměla souhlasit (k dohodě vás zaměstnavatel nemůže nijak donutit).

Výpověď – po té co ho informujete o těhotenství – vám zaměstnavatel dát nemůže. Pochopitelně, dokud zaměstnavatele o těhotenství neinformujete, tak o tom neví a může postupovat v souladu se zákonem.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , ,