Těhotenství – nezaměstnanost – samoživitelka – na co mám nárok?

Dobrý den, obracím se na Vás s prosbou o radu v mé současné situaci.

Posledního května 2020 jsem dostala výpověď vzhledem k pandemii. Byly mi vyplaceny tři odstupné platy. V srpnu jsem se registrovala na ÚP. Mám nárok na podporu v nezaměstnanosti na pět měsíců. (prosinec 2020 – duben 2021).

V říjnu jsem zjistila, že jsem těhotná. Termín porodu je začátek června 2021.

Má situace je taková, že jsme s partnerem od sebe. Žiji v nájmu, který je zatím napsán na partnera, nicméně již dva měsíce se mnou nebydlí. Nájemní byt je jeho bratra, který mě chce v mé situaci pomoci a nechá mě v podnájmu za nižší nájem.

Nicméně i tak, je pro mě částka vyšší. Výše mé podpory nestačí na nájem natož pak na jídlo a následně na potřeby miminka. Tím se Vás chci zeptat, zda bych mohla co nejdříve zažádat o podporu na bydlení? Co musím doložit? Na koho se obrátit? Je možnost zažádat ještě o nějaké dávky?

Četla jsem nějaký z vašich předchozích odpovědí, že je možné že se do posudku o dávce na bydlení bude zahrnovat plat pronajímatele (bratra mého ex přítele) byť žije jinde, ale trvalé bydliště má napsané na tento byt.

Dále jsem se chtěla zeptat, když mám trvalé bydliště u matky, stará se o staré rodiče, tudíž nepřipadá v úvahu, abych se k ní vrátila zpět (není místo). Zda si musím trvale bydliště přepsat na nájemní byt, abych splnila požadavky na dávku na bydlení.

S partnerem jsme zatím neřešili výživné. Nicméně pokud se situace mezi námi neurovná, budu sama na veškeré výdaje spojené s péčí o dítě.

Bratr mého ex partnera mi nabídl ještě možnost zaměstnání jako administrativní podpora u něj ve firmě – práce z domova. Abych měla nárok na mateřskou. Nicméně nevím, zda by si nezkomplikoval život ještě on, když mě chce pomoci. Má malou firmu o asi 6 zaměstnancích.

Dotaz poslal/a: Simona, 17.02.2021 19:26

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 18.02.2021 18:57 napsal/a:
 

Dobrý den,

Co se týká příspěvku na bydlení:

Abyste si mohla požádat o příspěvek na bydlení, tak potřebujete mít uzavřenou platnou nájemní smlouvu. Bez toho se žádat nedá. Pokud byste měla jenom podnájemní smlouvu, pak vám nárok na příspěvek na bydlení nevznikne = musí se jednat o nájemní smlouvu.

Příspěvek na bydlení se vyřizuje na Úřadu práce – odbor státní sociální podpory. Pro vyřízení příspěvku na bydlení potřebujete platnou nájemní smlouvu, osobní doklady, doložit výši nákladů na bydlení a výši příjmů.

Trvalý pobyt už není sám o sobě podmínkou pro příspěvek na bydlení. Nemusíte mít v bytě trvalé bydliště – změnilo se v roce 2020.

Příslušné formuláře je možné najít přímo na webu Ministerstva práce a sociálních věcí zde

U příspěvku na bydlení se posuzují společně všechny osoby, které byt skutečně užívají (bydlí). Pokud má v bytě někdo trvalé bydliště, a bude doloženo, že v bytě alespoň 3 měsíce nebydlí, pak se k němu nepřihlíží.

Viz paragraf 7, zákon o státní sociální podpoře:

(6) Krajská pobočka Úřadu práce může při rozhodování o dávkách v případech, kdy osoby uvedené v odstavci 3 písm. a) až c) spolu nejméně po dobu tří měsíců prokazatelně nežijí, rozhodnout, že se neposuzují jako osoby společně posuzované, nebo jde-li o příspěvek na bydlení v případech, kdy některá ze společně posuzovaných osob nejméně po dobu tří měsíců prokazatelně byt neužívá, rozhodnout, že se k ní při posouzení nároku na příspěvek na bydlení a jeho výši nepřihlíží, i když je v bytě hlášena k trvalému pobytu.

Co se týká výživného

Zde je to pochopitelně na vás, ale můžete se obrátit i na soud. Máte nárok požadovat po otci dítěte úhradu nákladů spojených s těhotenstvím, výživné pro dítě a také výživné pro vás (až do dvou roků dítěte).

Co se týká zaměstnání pro nárok na mateřskou

Pokud byste nastoupila do nějakého zaměstnání, kde by vám vznikla účast na nemocenském pojištění, tak byste opravdu mohla mít nárok na mateřskou (peněžitou pomoc v mateřství).

Pokud máte nabídku práce, a není to pro vás nějaká komplikace, tak by asi bylo dobré tuto nabídku využít.

Podmínkou je, abyste v době nástupu na mateřskou (6-8 týdnů před porodem), měla účast na nemocenském pojištění alespoň 270 dní za poslední dva roky. Záleží tedy i na tom, kdy budete mít termín nástupu na PPM, a kolik z předchozího zaměstnání, vám bude spadat do období posledních 2 roků.

Další podmínkou je to, abyste při nástupu na PPM, byla zaměstnaná (účastník nemocenského pojištění), nebo alespoň v ochranné lhůtě. Ta je až 180 dní, od skončení posledního zaměstnání, ve kterém jste již byla těhotná.

Pokud byste neměla nárok na mateřskou, tak každopádně máte nárok na rodičovský příspěvek. Ten je 300 000 Kč na jedno dítě (450 000 na dvojčata). Bez nároku na PPM, byste mohla mít maximálně do 10 000 Kč měsíčně. Pokud budete mít nárok na PPM, pak i případně vyšší měsíční částku.

Po narození dítěte, také můžete mít nárok na jednorázovou dávku porodné. Na první dítě je to 13 000 Kč. Záleží na výši příjmu v posledním čtvrtletí, před narozením dítěte. Průměrná výše (čistého) příjmu by neměla překročit 2,7 násobek životního minima.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , , , ,