Ukončení podpory v nezaměstnanosti a co dál

Dobrý den,

jsem v evidenci Úřadu práce, je mi vyplácená podpora v nezaměstnanosti. Po 2 měsících v evidenci jsem si zlomila ruku, stále rehabilituji a půjdu znovu s rukou na operaci.

Do zaměstnání mně nikde nechtějí přijmout, jelikož není v současné chvíli možno stanovit, kdy bude další operace a jak dlouho bude trvat nová rehabilitace, tj. kdy mohu reálně do nového pracovního poměru nastoupit.

Po 11 měsících evidence na úřadu práce již nebudu dostávat podporu v nezaměstnanosti. Nebudu zaměstnána. Je možné zažádat o výplatu nemocenské dávky z důvodu zlomené ruky a následné rehabilitace?

Děkuji za odpověď.

Dotaz poslal/a: Libuše V., 21.10.2021 12:32

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 21.10.2021 15:35 napsal/a:
 

Dobrý den,

Na nemocenské dávky, vzniká nárok pouze v případě, že jste účastníkem nemocenského pojištění. Účast na nemocenském pojištění, vám vzniká například v zaměstnání.

Po nástupu do pracovního poměru, jste účastníkem nemocenského pojištění (platí zaměstnavatel) a díky tomu máte nárok na nemocenské dávky.

Na nemocenské dávky, můžete mít nárok i po skončení pracovního poměru (nemocenského pojištění). Ale pouze v případě, že je neschopenka zahájena do 7 kalendářních dní, od ukončení zaměstnání. Těchto 7 dní, je ochranná doba.

Pokud je neschopenka zahájena později (více než 7 dní po skončení zaměstnání), tak už na nemocenské dávky není nárok.

Pokud po skončení výplaty podpory v nezaměstnanosti, nebudete zaměstnaná (účastník nemocenského pojištění), tak vám na nemocenské dávky nevznikne.

Pokud budete po ukončení podpory zcela bez příjmu, pak si jedině můžete na Úřadu práce, požádat o sociální dávky (na ty je případně nárok už nyní, pokud by vaše podpora byla nízká).

Můžete mít nárok například na příspěvek na bydlení. U něj záleží na tom, zda bydlíte v nájmu, družstevním bytě nebo v domě/bytě v osobním vlastnictví. Dokládají se náklady na bydlení (nájem, služby, energie) za předchozí kalendářní čtvrtletí. Dále se dokládají příjmy – za všechny osoby, které v bytě/domě žijí.

Zda budete mít nárok na příspěvek a kolik přesně, se odvíjí od velikosti města/obce, počtu osob, které v bytě/domě bydlí, od výše nákladů na bydlení a výše průměrného příjmu.

Dále můžete případně mít nárok na dávky hmotné nouze – příspěvek na živobytí („doplatek do životního minima“) nebo i doplatek na bydlení.

U dávek hmotné nouze, se posuzuje celková majetková a sociální situace. Záleží i na tom, zda žijete sama, nebo s dalšími osobami (rodiče, manžel, partner, děti, atd.), a na tom, jaké jsou jejich příjmy.

Všechny dávky se vyřizují na Úřadu práce, takže se případně můžete informovat tam.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , ,