Ukončení zaměstnání v půlce měsíce – musím na Úřad práce?

Dobrý den,

rád bych se zeptal, jestli musím chodit nahlásit na Úřad práce, když mi skončila pracovní smlouva k 13. 9. 2021 a do nového zaměstnání nastupuji až od 1. 10. 2021? Jsem stále student, ale již je mi 26 let.

Toto nové zaměstnání je DPP, kde si vydělám nad 10 tisíc, takže by se mi to mělo danit a nový zaměstnavatel by mi tedy měl platit zdravotní, že? (myšleno za měsíc Říjen a následující)

Je nutné se hlásit na Úřadu práce (zdravotního pojištění). Musím těchto zbylých 16 dnů doplácet? A potom musím se hlásit na Úřadu práce?

Děkuji velice za objasnění s mým problémem.

Dotaz poslal/a: Adam, 13.09.2021 16:28
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 14.09.2021 19:15 napsal/a:

Dobrý den,

Po skončení zaměstnání, určitě nemáte povinnost, chodit na Úřad práce. Je to vaše právo/možnost, ale zcela určitě se nejedná o nějakou povinnost.

Co se týká zdravotního pojištění – u práce na dohodu o provedení práce, za vás zaměstnavatel odvede zdravotní pojištění, pokud váš příjem v daném měsíci, je alespoň 10 001 Kč.

Pokud tedy předpokládáte, že u nového zaměstnavatel, budete mít za kalendářní měsíc, alespoň tento příjem, tak by za vás měl zdravotní pojištění odvést zaměstnavatel.

Pokud by ale byl za kalendářní měsíc příjem nižší, než 10 0001 Kč, pak byste si musel zdravotní pojištění zaplatit sám. Aktuálně (v roce 2021), je minimální zdravotní pojištění, ve výši 2 052 Kč.

Zdravotní pojištění, si musíte sám zaplatit ve chvíli, kdy za vás po celý kalendářní měsíc, nezaplatí ZP ani stát, ani zaměstnavatel, ani si jej nezaplatíte sám, jako OSVČ.

V září, za vás předchozí zaměstnavatel, zaplatil zdravotní pojištění, alespoň za část měsíce.

§ 5 Pojištěnec je plátcem pojistného, pokud

c) má na území České republiky trvalý pobyt, avšak není uveden pod předchozími písmeny a není za něj plátcem pojistného stát, pokud uvedené skutečnosti trvají po celý kalendářní měsíc,

Na zbytek měsíce, se můžete jít zaevidovat na Úřad práce. Pokud byste tam šel do 3 pracovních dní, od skončení zaměstnání, bude se to počítat od toho 13. 9. 2021.

Na ÚP, vám případně může vznikat nárok na podporu v nezaměstnanosti (pokud je splněna podmínka „odpracované doby“ 12 měsíců za poslední dva roky, a všechny další podmínky).

Na podporu byste ale měl nárok jen do začátku práce na DPP. Zahájení práce na DPP, by bylo nutné ihned oznámit (nejpozději v den začátku dané práce). A to by vedlo k vyřazení z ÚP. Na Úřadu práce, je sice možnost přivýdělku/brigády, ale jen formou práce na DPČ (dohoda o pracovní činnosti), nebo v pracovním poměru. Práce na DPP není dovolena.

Dále je zde ale i ta věc, že zmiňujete, že jste student. V případě, že by se jednalo o doktorandské studium, pak by za vás mohl i nadále platit zdravotní pojištění stát. U studentů, je běžně věková hranice 26 roků. Poté, už stát za studenty ZP neplatí.

Doktorandi, ale mají výjimku. Pokud by se jednalo o vaše první doktorské studium, v prezenční formě, pak by za vás stát platil ZP i po 26 roce.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Podpora 2021:

Z čeho se počítá podpora v nezaměstnanosti – výpověď k 31. 12.?

-

Dobrý den, Dostala jsem od zaměstnavatele výpověď. Momentálně jsem ve výpovědní době, a zaměstnání by mi mělo skončit na konci roku – k 31. 12. 2021. Měla bych dva dotazy, ohledně podpory v nezaměstnanosti: 1. Z čeho se přesně bude počítat podpora v nezaměstnanosti? Vím, že je to z čisté výplaty, ale nevím, za jaké se to […]

Zobrazit odpověď

Podpora v nezaměstnanosti, když půjdu na Úřad práce později

-

Dobrý den, chtěla bych prosím poradit: Můj pracovní poměr bude ukončen 10. 12. 2021 dohodou. Když se budu evidovat na úřadu až 1. ledna 2022, platí za mě ještě zaměstnavatel pojištění? A tudíž podporu bych dostala až další měsíc, tedy únor? Hrozí nějaké následky, když to nebude do 4 dnů? Moc děkuji za odpověď.

Zobrazit odpověď

Potvrzení o výši průměrného výdělku pro Úřad práce

-

Dobrý den, budu končit pracovní poměr k 30. 11. 2021. Mimo jiných dokladů, nemám žádné potvrzení o výši průměrného výdělku, neboť každý měsíc mám výplatu jinou, maximálně mám z minulého roku Potvrzení o zdanitelných příjmech za rok. Dále pak dostanu odchodné, ale až v průběhu prosince 2021, zajímalo by mne, jak mám tedy doložit to […]

Zobrazit odpověď

Mám nárok na podporu v nezaměstnanosti, po skončení DPČ?

-

Dobrý den. Pracuji 4 roky na DPČ a mám invalidní důchod 1. stupně, je mi 61 roků. Můžu ukončit pracovní smlouvu DPČ výpovědí a jít na ÚP a zažádat o podporu v nezaměstnanosti? Nebo musím počkat, až mě skončí pracovní smlouva na dobu určitou, která je sjednaná vždy na dobu 6 měsíců a teprve potom […]

Zobrazit odpověď