Uřad práce a úraz

Dobrý den, prosím o radu, co má dělat kamarád, který nemá zaměstnání, chtěl se zaregistrovat na úřad práce, ale zlomil si loket a na úřad ho kvůli úrazu nevzali?

V červnu 2020 skočil školu a bohužel od té doby nepracoval ani se nezaregistroval na úřadu práce.

Děkuji za odpověď.

Dotaz poslal/a: Markéta Ch., 09.02.2021 10:05
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 10.02.2021 20:55 napsal/a:

Dobrý den,

V době, kdy je váš kamarád dočasně práce neschopný, tak jej Úřad práce nemůže zaevidovat, jako uchazeče o zaměstnání. Viz příslušný zákon, zákon o zaměstnanosti, zákon číslo 435/2004 Sb., paragraf 25:

(2) Uchazečem o zaměstnání se nemůže stát fyzická osoba v době, po kterou 

a) je uznána dočasně neschopnou práce,

Tj. v době, kdy se váš kamarád bude léčit, tak jej na Úřadu práce nemohou „vzít“. Na Úřad práce by měl zajít, až po skončení pracovní neschopnosti.

Pokud váš kamarád po skončení studia ale nepracoval, tak by mu na ÚP, tak jako tak nevznikal nárok na podporu v nezaměstnanosti. Vedení na ÚP, by pro něj tedy mělo pouze ten efekt, že by za něj stát platil zdravotní pojištění.

V případě, že je váš kamarád zcela bez příjmů, pak se může zkusit obrátit na ÚP a požádat o dávky pomoci ve hmotné nouzi. Pokud by byl uznán za osobu ve hmotné nouzi s nárokem na příslušnou dávku, pak by za něj opět mohl platit zdravotní pojištění stát.

S dávkami hmotné nouze je to trochu složitější. Nestačí jenom to, že je daná osoba bez příjmu, posuzuje se více věcí. Mimo jiné hraje roli i to, zda daná osoba žije sama, nebo zda sdílí společnou domácnost s dalšími osobami.

Pokud ano, tak hraje roli i příjem dalších osob. U dávek pomoci ve hmotné nouzi se také posuzuje celková majetková a sociální situace.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Hmotná nouze:

Těhotenství a úřad práce – mám nárok na nějaký příspěvek?

-

Dobrý den, byla jsem krátce zaměstnaná a propuštěná ve zkušební době ze strany zaměstnavatele. V té době už jsem byla těhotná, ale teprve na začátku, takže jsem to nikomu nesdělovala. Zaregistrovala jsem se na ÚP a čekala na potvrzení těhotenství od lékaře, což se potvrdilo. Chci se zeptat, jaká mám práva a povinnosti na ÚP […]

Zobrazit odpověď

Nárok na sociální dávky během nezaměstnanosti?

-

Dobrý den, prosil bych o radu. Mám maminku, která je hlášená na ÚP, kde jí vypočítali podporu 10 400 Kč. Před tím nikdy na ÚP nebyla hlášená. Jenom nájem včetně energií dělá 7 400 Kč. Má nárok na nějakou sociální dávku, kromě příspěvku na bydlení? Děkuji

Zobrazit odpověď

Na co mám nárok po skončení rodičovské?

-

Dobrý den, jestli mohu, chtěla bych poprosit o radu. Moje dcera teď 3. 10. 2022 bude mít 2 roky. Příští rok v březnu 2023, mi končí rodičovský příspěvek, a v Havířově jsou jen jedny jesle. Když jsem chtěla rezervovat místo, tak mi řekli, že mají plno až do srpna 2023. Já si tudíž nemůžu hledat […]

Zobrazit odpověď

Kde získat příspěvek, když jsem bez příjmu?

-

Dobrý den, vrátila jsem se ze zahraničí, kde jsem byla 15 let. Bez příjmu, takže ze zahraničí nemám nárok na důchod. V Čechách mám odpracovanou povinnou dobu a do důchodu už jsem mohla jít před pěti lety. Mám podanou žádost. Ale na vyřízení mají 90 dní a já už nemám žádné peníze. Je možné dostat […]

Zobrazit odpověď