Úřad práce po ukončení studia na VŠ

Dobrý den,

právě jsem absolvovala bakalářský stupeň studia na vysoké škole a chtěla jsem se zeptat, jak je to s hlášením na úřad práce. Studium mi skončilo 25.5.2015 a bylo mi řečeno, že ještě měsíc po skončení jsem vedena jako student. Kdy se tedy mám hlásit na úřad práce?

Jelikož nemám žádné přislíbené zaměstnání, plánuji v září odjet do Anglie především kvůli zlepšení angličtiny. Můžu být i po tuto dobu (cca 1 rok) vedena na úřadu práce?

Dotaz poslal/a: Diana, 02.06.2021 15:48
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 03.06.2021 19:05 napsal/a:

Dobrý den,

Nemáte žádnou povinnost, hlásit se na Úřadu práce. Je to vaše právo, ale zcela určitě to není povinné. Vedení v evidenci uchazečů o zaměstnání na Úřadu práce, má smysl s ohledem na hledání nového zaměstnání, s ohledem na placení zdravotního pojištění. Po skončení zaměstnání, pak i s ohledem na nárok na podporu v nezaměstnanosti.

Pokud jste v průběhu studia na VŠ nikde nepracovala - v zaměstnání nebo nějaké brigádě, kde by vám vznikla účast na důchodovém pojištění, pak na podporu v nezaměstnanosti nárok nemáte. Jít na Úřad práce, tak pro vás má smysl, jen pokud chcete pomoci při hledání nového zaměstnání, nebo s ohledem na zdravotní pojištění.

V době, kdy jste vedená v evidenci Úřadu práce, za vás stát platí zdravotní pojištění. Pokud byste nebyla na Úřadu práce, a nebyla ani nikde zaměstnaná/nepodnikala jako OSVČ, pak byste měla povinnost platit si zdravotní pojištění sama.

Zdravotní pojištění pro OBZP (osoby bez zdanitelných příjmů), je v roce 2021 částka 2052 Kč měsíčně.

Tuto částku pak musíte každý měsíc zaplatit své zdravotní pojišťovně v případě, že za vás zdravotní pojištění neplatí někdo jiný (stát, zaměstnavatel, atd.).

Během studia VŠ, za vás platil zdravotní pojištění stát. Po ukončení studia na VŠ, za vás stát platí zdravotní pojištění, už jenom měsíc. Pokud jste tedy ukončila studium 25. 5. 202021, pak za vás stát platí zdravotní pojištění, jen do konce června.

V červenci, byste si tedy měla zdravotní pojištění už zaplatit sama, nebo nastoupit do nějakého zaměstnání, nebo být vedená právě na Úřadu práce.

Na Úřadu práce, můžete být vedená i delší dobu (klidně i rok a déle). Účelem Úřadu práce, ale není to, aby vám platil zdravotní pojištění.

Jako uchazeč o zaměstnání (což musíte být, aby za vás ÚP platit zdravotní pojištění), máte i řadu povinností.

Musíte chodit na pravidelné schůzky na ÚP. Musíte si aktivně hledat zaměstnání (budou po vás chtít doložit, že chodíte na nějaké pohovory). Musíte přijmout místo (které odpovídá vašemu zdravotnímu stavu/vzdělání), které vám nabídne Úřad práce.

Takže, pokud byste byla vedená na Úřadu práce, a odjela na rok do Anglie, tak byste se musela například každý měsíc vracet do ČR, na pravidelnou schůzku na ÚP. Pokud byste se nedostavila, tak vás z Úřadu práce vyřadí.

Pokud byste v Anglii pracovala (a hradila si zde příslušné zdravotní pojištění), tak je případně možnost se v ČR odhlásit z placení zdravotního pojištění. Viz například informace na webu VZP.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Podpora v nezaměstnanosti:

Z čeho se mi bude počítat podpora v nezaměstnanosti

-

Dobrý den, od roku 2017 jsem střídavě na MD/RD postupně se třemi dětmi. V červnu 2024 mi konči RD a zřejmě ukončím pracovní poměr, protože nemám hlídání pro syna. Plánuji se přihlásit na Úřad práce a žádat o podporu v nezaměstnanosti. Otázka je, z čeho mi bude podpora vypočtena? Je možnost, že se bude počítat […]

Zobrazit odpověď

Druhé těhotenství – mám na něco nárok?

-

Dobrý den, mám dítě (3 roky) v září 2024 by mělo nastoupit do MŠ, rodičovský příspěvek pobírám do října 2024. Můj dotaz zní… plánujeme druhé dítě, ale před prvním porodem jsem měla práci na dobu určitou (rok). Na mateřskou jsem nastoupila v únoru 2021 a tentýž měsíc mi skončila smlouva u zaměstnavatele, takže je mi […]

Zobrazit odpověď

Jaký vyměřovací základ se OSVČ počítá pro na podporu v nezaměstnanosti

-

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, z čeho se počítá podpora v nezaměstnanosti u OSVČ. Všude se píše, že je to z vyměřovacího základu, ale vyměřovacích základů je víc. V přehledu OSVČ je vypočtený vyměřovací základ (u kterého mám nejnižší částku), minimální vyměřovací základ (u kterého mám středně vysokou částku), určený vyměřovací základ (u kterého […]

Zobrazit odpověď

Přivýdělek DPP při PvN

-

Dobrý den, manželka je registrová jako uchazeč o zaměstnání na ÚP, pobírá PvN, může mít dohodu DPP nebo DPČ (je domovnice) jako člen samosprávy Sdružení vlastníků byt. jednotek? Výdělek by činil asi 1900,- Kč měsíčně. Děkuji za odpověď

Zobrazit odpověď