Ústní dohoda o pracovní činnosti – jedná se o práci načerno?

Dobrý den,

chtěla bych se zeptat: je ústní dohoda o pracovní činnosti platná? Je platná v tomto případě i ústní výpověď ze zaměstnání?

Neměla jsem za 6 let dovolenou, nepočítaně hodin přesčasů a žádnou mzdu, jen správcovský byt k dispozici.

Náleží mi nějaká odměna za práci a nějaké odstupné, pokud se nejednalo o práci načerno?

Zaměstnavatel tvrdí, že byt je dostatečná odměna.

Děkuji za odpověď.

Dotaz poslal/a: Jana, 31.08.2021 19:10
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 01.09.2021 19:44 napsal/a:

Dobrý den,

Obecně platí, že zákoník práce (zákon číslo 262/2006 Sb.), ukládá zaměstnavateli povinnost uzavřít pracovní smlouvu písemně – viz § 34 odst. 3 zákoníku práce:

§ 34

(1) Pracovní smlouva musí obsahovat 

a) druh práce, který má zaměstnanec pro zaměstnavatele vykonávat,

b) místo nebo místa výkonu práce, ve kterých má být práce podle písmene a) vykonávána,

c) den nástupu do práce.

(2) Pracovní smlouva musí být uzavřena písemně. 

(3) Nenastoupí-li zaměstnanec ve sjednaný den do práce, aniž mu v tom bránila překážka v práci, nebo se zaměstnavatel do týdne (§ 350a) nedozví o této překážce, může zaměstnavatel od pracovní smlouvy odstoupit. 

(4) Od pracovní smlouvy je možné odstoupit, jen dokud zaměstnanec nenastoupil do práce. Pro odstoupení od pracovní smlouvy se vyžaduje dodržení písemné formy, jinak se k němu nepřihlíží. 

(5) Každá smluvní strana musí obdržet jedno vyhotovení pracovní smlouvy.

Současně ale platí, že pokud není pracovní smlouva uzavřena písemně, a zaměstnanec začne vykonávat danou práci, pak se stává zaměstnancem i jen na základně ústě uzavřené smlouvy. Viz paragraf 20, zákoník práce:

§ 20

Nebylo-li právní jednání učiněno ve formě, kterou vyžaduje tento zákon, a bylo-li již započato s plněním, není možné se neplatnosti tohoto jednání dovolat u těch jednání, jimiž vzniká nebo se mění základní pracovněprávní vztah.

Pochopitelně ale může být velmi složité prokázat, že nějaká ústní smlouva byla skutečně uzavřena.

Zaměstnavateli také, za takové sjednání pracovní smlouvy pouze ústně, může hrozit pokuta až do výše 10 000 000 Kč.

S výpovědí je to trochu jinak. Výpověď musí být podána vždy písemně. Ať už se jedná o výpověď ze strany zaměstnavatele nebo zaměstnance. K ukončení výpovědi pouze ústně se nepřihlíží - je neplatné – případnou námitku k neplatnosti ústní výpovědi je ale nutné uplatnit v příslušné lhůtě.

Při ukončení zaměstnání, můžete mít nárok na odstupné (záleží na tom, kdo ukončuje zaměstnání, na počtu odpracovaných roků, atd. – viz paragraf 67 a 68 zákoníku práce).

Jak již ale bylo zmíněno výše, pokud pracujete jen na základě ústní dohody, a zaměstnavatel vy vám při ukončení práce odmítl vyplatit odstupné, bylo by poměrně obtížné se domáhat svých práv.

Musela byste u soudu vše prokázat, což u ústní dohody není vždy jednoduché – ale to případně konzultujte s nějakým advokátem.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Odstupné:

Kolik bude podpora v nezaměstnanosti po dlouhodobé neschopence?

-

Dobrý den, Jsem čtrnáct měsíců práce neschopen, tedy od 1. 6. 2022 do 16. 8. 2023. Jak mi bude vypočítaná případná podpora v nezaměstnanosti, pokud bych dal výpověď pro ztrátu zdravotní způsobilosti pro vykonávanou práci?

Zobrazit odpověď

Výpověď ze zdravotních důvodů bez nároku na odstupné

-

Dobrý den, vzhledem k mému, stále se zhoršujícímu zdravotnímu stavu, jsem požádala mého zaměstnavatele o převedení na jinou pracovní pozici. Ten mě vyzval k návštěvě  závodní lékařky, která po zhlédnutí mé zdravotní dokumentace od odborných lékařů napsala lékařský posudek: „pozbyla dlouhodobě zdravotní způsobilost“. Od zaměstnavatele jsem dostala výpověď s dvouměsíční lhůtou bez odstupného! Je to […]

Zobrazit odpověď

Nárok na odstupné při výpovědi dohodou – smlouva na dobu určitou

-

Dobrý den, prosím o radu. Pracuji u společnosti již 10,5 roku. Nadřízený za mnou přišel, že z důvodu snižování nákladů se mnou již nepočítají. Ať počítám s výpovědí dohodou k 30. 4. 2022. Mám nárok na odstupné i v případě že smlouvu mám od roku 2011 a stále mě jí prodlužují o rok? Nyní mám […]

Zobrazit odpověď

Podpora po RD – nová smlouva a zkušební doba

-

Dobrý den, mám dotaz ohledně návratu do práce po rodičovské dovolené. Před porodem jsem měla smlouvu na dobu neurčitou na práci v kanceláři (asistentka nákupu). Mám se do práce vracet 6. 6. 2022 ale už nyní mi bylo řečeno, že pozice zanikla a není možné se vrátit na původní pozici. Byla mi nabídnuta práce skladníka, kde […]

Zobrazit odpověď