Vratka daně z příjmů – daňový přeplatek a přídavky na děti

Dobrý den,  do kterého čtvrtletí se započítává příjem – přeplatek na dani na přídavky na děti,

děkuji

Dotaz poslal/a: Zdeňka V., 06.04.2021 18:18

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 07.04.2021 11:36 napsal/a:
 

Dobrý den,

Přeplatek na dani z příjmu fyzických osob (vratka daně z příjmu) se započítá jako „příjem“ do rozhodného příjmu pro posuzování nároku na sociální dávky, kam spadají přídavky na dítě.

Daňová vratka (přeplatek) se započítá do toho čtvrtletí, ve kterém byl přeplatek zaúčtován – viz odstavec 2, paragraf 5, zákon o státní sociální podpoře (zákon 117/1995 Sb.):

(2) Do rozhodného příjmu se započítává každý z příjmů uvedených v odstavci 1 samostatně, a žádný z takových příjmů nelze snížit o ztrátu z jiného druhu příjmů ani o ztrátu ze stejného druhu příjmů, k níž došlo za jiné období než za období, za něž se rozhodný příjem zjišťuje. Jestliže z dávek státní sociální podpory započitatelných do rozhodného příjmu [odstavec 1 písm. f) a g)] oprávněná osoba nebo osoba společně posuzovaná uhrazuje přeplatek na dávce (§ 62) nebo uhrazuje částky, které jí byly poskytnuty na uvedených dávkách neprávem nebo proto, že uvedená dávka byla poskytnuta v nesprávné výši, snižuje se rozhodný příjem o částku této úhrady v tom rozhodném období, v němž k takové úhradě došlo. Byla-li poplatníkovi daně z příjmů zvýšena, popřípadě snížena daň z příjmů podle zákona o daních z příjmů, příjem uvedený v odstavci 1 se o toto zvýšení snižuje, popřípadě se o toto snížení zvyšuje v tom kalendářním čtvrtletí, v němž došlo k takovému zaúčtování. Věta třetí platí obdobně, jde-li o přeplatky nebo nedoplatky na pojistném na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti a pojistném na veřejné zdravotní pojištění.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , ,