Výpočet nemocenské na Úřadu práce a podpora v nezaměstnanosti

Dobrý den,

jsem zaměstnanec a můj pracovní poměr trvá více než 4 roky. Dostal jsem výpověď pro nadbytečnost dle 52 c ZP.

Můj pracovní poměr skončí k 31. 7. 21 a mám nárok na 3 platy odstupného.

Dne 14. 9. 21, kdy již budu v evidenci Úřadu Práce, nastoupím na plánovanou operaci kyčle. Budu dostávat nějakou nemocenskou a kolik?

Díky

Dotaz poslal/a: Bopo, 07.06.2021 10:06
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 08.06.2021 18:56 napsal/a:

Dobrý den,

Pokud váš pracovní poměr skončí k 31. 7. 2021, a pracovní neschopnost, bude zahájena až 14. 9. 2021, tak nebudete dostávat žádnou nemocenskou.

V té době už bude cca 1,5 měsíce nezaměstnaný, a tak nebudete mít nárok na žádné nemocenské dávky.

Úřad práce (stát), za vás po dobu nezaměstnanosti sice platí zdravotní pojištění. Nemocenské pojištění ale za vás nikdo neplatí.

Na placenou neschopenku, máte nárok jen v době, kdy jste zaměstnaný (nebo si jako OSVČ platíte nemocenské pojištění). Nebo v případě, že je pracovní neschopnost zahájena do 7 kalendářních dní, od skončení posledního zaměstnání.

Viz zákon o nemocenském pojištění, zákon číslo 187/2006 Sb.), paragraf 15:

§ 15

(1) Nemocenské náleží též, jestliže ke vzniku dočasné pracovní neschopnosti (§ 57) nebo k nařízení karantény (§ 105) došlo po zániku pojištění v ochranné lhůtě. Ochranná lhůta činí 7 kalendářních dnů ode dne zániku pojištění; pokud však pojištění trvalo kratší dobu, činí ochranná lhůta jen tolik kalendářních dnů, kolik dnů pojištění trvalo.

Tím, že vaše neschopenka začne až po 1,5 měsíci, tak již na nemocenské dávky nárok není. Můžete být v pracovní neschopnosti (lékař vám může standardně vystavit neschopenku), ale nárok na žádné dávky nevzniká.

Vzhledem k tomu, že v zaměstnání dostanete vyplaceno odstupné za 3 měsíce, tak za první 3 měsíce, nebudete ani dostávat podporu v nezaměstnanosti od Úřadu práce.

Za srpen, září a říjen, tedy nebudete dostávat podporu v nezaměstnanosti. Nárok budete mít až na podporu za listopad, která vám bude vyplacena v průběhu prosince.

Viz paragraf 44a, zákon o zaměstnanosti (zákon číslo 435/2004 Sb.):

§ 44a

Uchazeči o zaměstnání, kterému bylo podle jiných právních předpisů z posledního zaměstnání vyplaceno odstupné, odbytné nebo odchodné, se podpora v nezaměstnanosti poskytne až po uplynutí doby, která se určí podle počtu násobků průměrného výdělku nebo měsíčního služebního příjmu, ze kterých byla odvozena minimální výše odstupného, odbytného nebo odchodného stanovená jinými právními předpisy. Ustanovením předchozí věty není dotčeno poskytování podpory v nezaměstnanosti po celkovou dobu stanovenou tímto zákonem.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Nemocenská:

Neschopenka ve zkušební době a ukončení pracovního poměru

-

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak je to s neschopenkou ve zkušební době? Nastoupila jsem do práce na začátku ledna 2024. Zkušební doba je na 3 měsíce V polovině února jsem onemocněla a mám zatím pořád neschopenku. V pátek mi volali z práce, že se mnou ukončí pracovní poměr. Jak to bude teď, když jsem na neschopence? Kdo […]

Zobrazit odpověď

Výpověď a neschopenka – ochranná doba, kdo platí nemocenskou?

-

Dobrý den, chci se zeptat, na ochrannou lhůtu po ukončení pracovního poměru. Dostala jsem výpověď, teď uběhly dva měsíce a měla jsem nastoupit na nové místo, ale tam mě teď nevezmou, protože jsem nemocná (chřipka). Když nastoupím na nemocenskou, kdo mě ji hradí? Děkuji

Zobrazit odpověď

Nárok na nemocenské dávky – výpověď ve zkušební době v 1. den nemoci?

-

Pracovala jsem jako zaměstnanec a dostanu ukončení pracovního poměru po odpracování cca 1,5 měsíců, tedy ve zkušební době ve chvíli, kdy donesu potvrzení o pracovní neschopnosti. Je v tomto případě nárok na nemocenské dávky? Děkuji za odpověď

Zobrazit odpověď

Sociální pojištění po uplynutí podpůrčí doby nemocenské

-

Dobrý den, jsem již přes rok v pracovní neschopnosti. Po uplynutí podpůrčí doby mi ČSSZ mou žádost o její prodloužení zamítla. Přestala mi vyplácet nemocenskou. Jsem však stále v pracovní neschopnosti. Hradí za mě ČSSZ alespoň sociální pojištění? Děkuji za odpověď.

Zobrazit odpověď