Výpočet nemocenské po nemocenské, v další pracovní neschopnosti

Dobrý den,

byl jsem 2,5 měsíce v pracovní neschopnosti. Po nástupu do zaměstnání jsem ale po týdnu dostal horečky a jsem v pracovní neschopnosti opět.

Jak se mi prosím bude vypočítávat nemocenská v tomto případě?

Děkuji

Dotaz poslal/a: Tomáš F., 22.02.2021 16:31

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 23.02.2021 14:26 napsal/a:
 

Dobrý den,

Výpočet nemocenské při druhé neschopence, probíhá podle stejných pravidel. Za prvních 14 dní v pracovní neschopnosti, dostáváte náhradu mzdy za nemoc od zaměstnavatele. Výpočet náhrady mzdy vychází z průměrného hodinového (hrubého) výdělku.

Průměrný hodinový výdělek se vypočítá na základě příjmu a odpracované doby, v předchozím (ukončeném) kalendářním čtvrtletí. Tj. vezme se souhrn vaší hrubé mzdy, včetně různých příplatků včetně příplatků za práci přes čas. A ten se pak vydělí počtem odpracovaných hodin, včetně hodin přesčas.

Pokud byste v rozhodném období (poslední ukončené kalendářní čtvrtletí) neodpracoval alespoň 21 dní (směn), tak se namísto průměrného výdělku použije pravděpodobný výdělek.

Průměrný hodinový výdělek se pak redukuje (aplikují se redukční hranice). A výsledná náhrada mzdy je 60%. Prvních 14 dní dostáváte zaplaceny skutečně neodpracované hodiny (hodiny zameškané z důvodu neschopenky).

Tj. doba na předchozí neschopence, ani nemocenské dávky, které jste dostával během předchozí pracovní neschopnosti, do výpočtu nijak negativně nezasahují.

Od 15 dne v pracovní neschopnosti, dostáváte nemocenské dávky od státu. Zde je postup výpočtu trochu jiný. Rozhodné období je zde zpravidla posledních 12 měsíců před měsícem, kdy je zahájena pracovní neschopnost.

Opět se vychází z hrubého příjmu (z vyměřovacích základů pro nemocenské pojištění), které se dělí počtem dní. Dny, kdy jste byl v pracovní neschopnosti, se vyloučí (vyloučená doba).

Když to zjednoduším, tak se vaše hrubá mzda (do které se nezahrnují nemocenské dávky), vydělí počtem kalendářních dní v rozhodném období (bez vyloučených dní). Výsledkem je pak denní vyměřovací základ, na který se opět aplikují redukční hranice.

Nemocenská od 15 dne je 60% a postupně se zvyšuje. Od 15 dne dostáváte zaplaceny všechny kalendářní dny, včetně víkendu (sobota i neděle), nebo státních svátků.

Předchozí nemocenská do výpočtu nijak negativně nezasahuje – nemocenské dávky nejsou „příjem“, doba na neschopence, spadá pod vyloučenou dobu.

U druhé pracovní neschopnosti může sice dostávat trochu jinou nemocenskou. Rozdíl může být ale jen poměrně velmi malý, maximálně na úrovni jednotek korun na den. Nebo to může vyjít i stejně. Případný rozdíl je způsoben tím, že pokaždé se výpočet provádí z trochu  jiného období (jiné kalendářní čtvrtletí, jiných 12 měsíců).

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , ,