Výpočet nemocenské v novém zaměstnání

Dobrý den, několik let jsem pracoval u jednoho zaměstnavatele, tam jsem ale dohodou skončil k  31. 8. 2021 a 1. 9. 2021 nastoupil do nové práce.

Nyní jsem od 4. 10.2021 na pracovní neschopnosti, která bude pravděpodobně trvat delší dobu.

Zajímá mě, z jakého období se mi bude vypočítávat nemocenská?

Zdali z výdělku od obou zaměstnavatelů za 12 měsíců nebo jen z jednoho odpracovaného měsíce u nového zaměstnavatele?

Děkuji

Dotaz poslal/a: Miroslav K., 31.10.2021 17:50

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 01.11.202119:15 napsal/a:
 

Dobrý den,

Během pracovní neschopnosti, dostáváte postupně dvě nemocenské „dávky“. Nejprve je to náhrada mzdy za nemoc od zaměstnavatele (prvních 14 dní). Následně to jsou nemocenské dávky od státu (od 15 dne). Pro každou z nich, platí odlišné podmínky, pro výpočet.

Náhrada mzdy od zaměstnavatele, je vyplácena vaším zaměstnavatelem, během prvních 14 dní neschopenky. Zaměstnavatel vám platí pouze skutečně neodpracované hodiny.

Pro výpočet náhrady mzdy, se používá průměrný hrubý hodinový výdělek. Postup výpočtu průměrného výdělku, je definován v zákoníku práce – paragraf 351 a dále.

Průměrný výdělek je zpravidla stanoven na základě příjmů v předchozím kalendářním čtvrtletí. Pokud v rozhodném období, není odpracováno alespoň 21 dní, pak se namísto průměrného výdělku, použije pravděpodobný výdělek.

Příjem v předchozím zaměstnání, je pro výpočet náhrady mzdy, zcela irelevantní (nehraje žádnou roli).

Náhrada mzdy od zaměstnavatele, je pak 60% z redukovaného průměrného (nebo pravděpodobného) hrubého hodinového výdělku.

Od 15 dne neschopenky, budete dostávat nemocenské dávky. Ty jsou vypláceny za každý kalendářní den, včetně víkendu. U nemocenských dávek, se při výpočtu vychází z denního vyměřovacího základu (odvíjí se od hrubé mzdy).

Denní vyměřovací základ, se zpravidla počítá na základě předchozích 12 kalendářních měsíců. Pokud vám ale účast na nemocenském pojištění vznikla později, pak je to i z kratšího období – viz paragraf 18, odstavec 4, zákon o nemocenském pojištění (zákon číslo 187/2006 Sb.):

(4) Jestliže sociální událost u zaměstnance vznikla v období, kdy od vzniku pojištění zaměstnance do konce kalendářního měsíce, který předchází kalendářnímu měsíci, v němž sociální událost vznikla, neuplynulo 12 kalendářních měsíců, je rozhodným obdobím období od vzniku pojištění zaměstnance do konce kalendářního měsíce, který předchází kalendářnímu měsíci, v němž sociální událost vznikla.

Nemocenské dávky, jsou pak ve výši 60 – 72% z redukovaného denního vyměřovacího základu (od 15 do 30 dne neschopenky, je to 60%; od 31 do 60 dne neschopenky je to 66%; a od 61 dne na neschopence je to 72%).

Pro výpočet náhrady mzdy za nemoc i nemocenských dávek, by tedy měl být rozhodující váš příjem v novém zaměstnání (resp. z tohoto příjmu vyplývající průměrný výdělek a denní vyměřovací základ).

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , ,