Výpočet podpory v nezaměstnanosti po nemocenské

Dobrý den,

Před víc než rokem jsem ukončil zaměstnání. Hned po skončení práce mi ale začaly zdravotní problémy. Takže jsem od 10. 3. 2020 až do teď na neschopence. Nyní jsem po operaci bajpasu a byl mi uznán id 1. stupně (částečný).

Zatím jsem nenašel žádnou vhodnou práci na poloviční úvazek, takže musím na Úřad práce. Zajímalo by mě, z čeho se mi bude počítat podpora v nezaměstnanosti? Jestli to bude z nemocenské nebo z předešlého platu?

Děkuji

Dotaz poslal/a: Karel K., 22.04.2021 18:23

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 23.04.2021 09:57 napsal/a:
 

Dobrý den,

Nárok na podporu v nezaměstnanosti vám vzniká v případě, že splňujete podmínku účasti na důchodovém pojištění, v rozsahu alespoň 12 měsíců za poslední dva roky.

Účast na důchodovém pojištění, vám vzniká například v průběhu zaměstnání. Nebo se vám započítává i doba v pracovní neschopnosti po skončení zaměstnání (náhradní doby důchodového pojištění).

Podpora v nezaměstnanosti, se nikdy nedá vypočítat z nemocenských dávek. Ty jsou pro stanovení výše podpory, zcela irelevantní.

Výpočet podpory v nezaměstnanosti, zpravidla vychází z průměrného čistého výdělku, v posledním kalendářním čtvrtletí u posledního zaměstnavatele.

Výjimkou je situace, kdy vám nárok na podporu v nezaměstnanosti vzniká na základě započítání náhradní doby zaměstnání (náhradní doba důchodového pojištění). V takovém případě se nevychází z příjmu, který jste měl v zaměstnání před více než rokem. Výpočet podpory zde vychází z průměrné mzdy v ČR (průměrná mzda v národním hospodářství za 1. až 3. čtvrtletí předchozího kalendářního roku).

Viz zákon o zaměstnanosti, zákon číslo 435/2004 Sb., paragraf 51:

§ 51

(1) Podpora v nezaměstnanosti se uchazeči stanoví za první 2 měsíce ve výši 0,15násobku, další 2 měsíce ve výši 0,12násobku a po zbývající podpůrčí dobu 0,11násobku průměrné mzdy v národním hospodářství za 1. až 3. čtvrtletí kalendářního roku předcházejícího kalendářnímu roku, ve kterém byla podána žádost o tuto podporu, jestliže 

a) splnil podmínku doby předchozího zaměstnání [§ 39 odst. 1 písm. a)] započtením náhradní doby a tato doba se posuzuje jako poslední zaměstnání,

b) bez svého zavinění nemůže osvědčit výši průměrného měsíčního čistého výdělku nebo vyměřovacího základu, nebo

c) nelze u něj stanovit průměrný měsíční čistý výdělek nebo vyměřovací základ.

Takto vypočítaná podpora v nezaměstnanosti, ale není příliš vysoká. Pro rok 2021 se vychází z částky 34 611 Kč:

  • První dna měsíce máte nárok na 15% z průměrné mzdy = 5 192 Kč
  • Druhé dva měsíce máte nárok na 12% z průměrné mzdy = 4 154 Kč
  • Zbytek doby (podle věku) máte nárok na 11% z průměrné mzdy = 3 808 Kč

Doba, po kterou můžete mít nárok na podporu v nezaměstnanosti, se odvíjí od vašeho věku. Do 50 roků je to 5 měsíců, od 50 do 55 roků je to 8 měsíců a nad 55 roků je to 11 měsíců.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , ,