Výpočet podpory v nezaměstnanosti po změně na zkrácený úvazek

Dobrý den,

mám dotaz ohledně výše podpory. Pracovala jsem na plný úvazek do února 2021, pak jsem si úvazek zkrátila na 5 hod.

V březnu jsem šla na nemocenskou, kde jsem doposud. V říjnu chci ukončit pracovní poměr, z důvodu starost o osobu blízkou, a chtěla bych na pracovní úřad.

Dotaz je, z čeho mi budou vypočítávat podporu? Z posledního odpracovaného čtvrtletí nebo z nové smlouvy tedy zkráceného úvazku

Děkuji

Dotaz poslal/a: Iveta V., 02.10.2021 6:01

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 02.10.2021 15:55 napsal/a:
 

Dobrý den,

Výše podpory v nezaměstnanosti, je určena příslušným zákonem – konkrétně v paragrafu 50, zákon o zaměstnanosti, zákon číslo 435/2004:

§ 50

(1) Výše podpory v nezaměstnanosti a podpory při rekvalifikaci se stanoví procentní sazbou z průměrného měsíčního čistého výdělku, který byl u uchazeče o zaměstnání zjištěn a naposledy používán pro pracovněprávní účely v jeho posledním ukončeném zaměstnání v rozhodném období podle pracovněprávních předpisů; pokud se u něho tyto pracovněprávní předpisy neuplatňovaly vzhledem k úpravě stanovené zvláštními právními předpisy pro právní vztah, ve kterém vykonával své poslední ukončené zaměstnání, zjistí se pro účely podpory v nezaměstnanosti a podpory při rekvalifikaci jeho průměrný měsíční čistý výdělek obdobně podle pracovněprávních předpisů.

Z výše uvedeného vyplývá, že pro výpočet podpory v nezaměstnanosti, je určující čistý měsíční výdělek, v posledním ukončeném zaměstnání.

Postup výpočtu průměrného čistého měsíčního výdělku, se pak řídí zákoníkem práce (zákon číslo 262/2006 Sb.), paragrafy 351 a 362.

Rozhodným obdobím, pro stanovení průměrného výdělku, je předchozí kalendářní čtvrtletí. Poklud byste šla na Úřad práce v říjnu, pak je poslední kalendářní čtvrtletí červenec až září.

Vzhledem k tomu, že během těchto měsíců, jste byla v pracovní neschopnosti, tak není z čeho spočítat průměrný čistý měsíční výdělek (nemocenská se „nepočítá“).

V takovém případě, se namísto průměrného výdělku, dá použít pravděpodobný výdělek. Tj. to, co byste si vydělala, kdybyste pracovala.

Pravděpodobný výdělek, by měl tedy odpovídat tomu, co máte v pracovní smlouvě (tomu, co je obvyklé pro vaši pracovní pozici/úvazek). Tj. pokud máte pracovní smlouvu na zkrácený úvazek, tak by to mělo odpovídat příjmu, z tohoto zkráceného úvazku.

Viz paragraf 355, zákoník práce:

§ 355

(1) Jestliže zaměstnanec v rozhodném období neodpracoval alespoň 21 dnů, použije se pravděpodobný výdělek. 

(2) Pravděpodobný výdělek zjistí zaměstnavatel z hrubé mzdy nebo platu, které zaměstnanec dosáhl od počátku rozhodného období, popřípadě z hrubé mzdy nebo platu, které by zřejmě dosáhl; přitom se přihlédne zejména k obvyklé výši jednotlivých složek mzdy nebo platu zaměstnance nebo ke mzdě nebo platu zaměstnanců vykonávajících stejnou práci nebo práci stejné hodnoty.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , ,