Výpočet výše PPM – nezaměstnaná na Úřadu práce

Dobrý deň,

chcela by som sa informovať ako sa vypočítava výška PPM v mojom prípade.

V unoru mi skončil pracovný pomer a na matersku nastupujem v červnu takže som v ochrannej lehote. Momentálne som v evidencii ÚP.

PPM sa bude vypočítavať z príjmu v predchadzajucom zamestnaní a ak to správne chápem, vypočítava sa z vymeriavacieho zakladu za poslednych 12 mesiacov.

Mna zaujima či sa týchto 12 mesiacov berie od ukončenia pracovného pomeru alebo je to 12 mesiacov od dátumu nástupu na materskú.

Ďakujem za odpoveď

S pozdravom

Dotaz poslal/a: Veronika, 14.06.2021 19:20

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 15.06.2021 19:03 napsal/a:
 

Dobrý den,

Pokud vám z posledního ukončeného zaměstnání, plyne ochranná doba (až 180 dní) a pokud v rámci této ochranné doby, stihnete zahájit čerpání PPM (peněžitá pomoc v mateřství), pak byste na ni měla mít nárok. Na PPM, můžete mít nárok v době 6 – 8 týdnů před porodem.

Výpočet výše PPM, se provádí na základě denního vyměřovacího základu, který se odvíjí od vašich příjmů v zaměstnání.

Rozhodným obdobím, pro výpočet PPM, je posledních 12 kalendářních měsíců, předcházejících měsíci, ve kterém nastoupíte na PPM. Pokud byste měla zahájit PPM v červnu, pak to u vás bude období červen 2020 až květen 2021.

Není to tedy 12 měsíců od data nástupu na PPM. Měsíc, ve kterém zahájíte PPM, se nepoužije vůbec.

Viz. Zákon o nemocenském pojištění, zákon číslo 187/2006 Sb., paragraf 18, odstavec 3:

(3) Rozhodným obdobím je období 12 kalendářních měsíců před kalendářním měsícem, ve kterém vznikla sociální událost, pokud se dále nestanoví jinak.

Doba, po kterou jste vedená na Úřadu práce jako nezaměstnaná, ale bude spadat mezi vyloučené doby. Tj. podpora v nezaměstnanosti, ani dny na Úřadu práce, do výpočtu PPM vůbec nevstupují.

Denní vyměřovací základ, by se tedy spočítal tak, že by se vzal úhrn vyměřovacích základů, za jednotlivé kalendářní měsíce, kdy jste v době 06/2020 až 05/2021, ještě pracovala (byla účastníkem nemocenského pojištění), a ten by se vydělil počtem kalendářních dní, po které jste byla v době 06/2020 až 05/2021 zaměstnána.

Z toho by se pak následně určil denní vyměřovací základ. Následně se aplikují redukční hranice, a výsledkem je pak výše PPM (70% z redukovaného denního vyměřovacího základu).

 

Zařazeno v: , , , , , , , , ,