Výpověď během neschopenky – kdy mám jít na Úřad práce?

Dobrý den,

rád bych se informoval, jak je to s registrací na UP, při výpovědi ve zkušební době během marodění.

Zda se mám jít registrovat nebo až po skončení neschopenky?

Děkuji za odpověď.

Dotaz poslal/a: Roman, 07.12.2021 16:20
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 08.12.2021 16:29 napsal/a:

Dobrý den,

Po skončení vašeho pracovního poměru, pokračuje vaše neschopenka dále, a nadále máte i nárok na nemocenské dávky. Na tom se ukončením pracovního poměru nic nemění.

Během pracovní neschopnosti, ale nemá smysl chodit na Úřad práce. Dokud jste „práce neschopný“, tak vás na Úřadu práce, nemohou zařadit do evidence uchazečů o zaměstnání.

Viz zákon o zaměstnanosti, zákon číslo 435/2004 Sb., paragraf 25, odstavec 2:

(2) Uchazečem o zaměstnání se nemůže stát fyzická osoba v době, po kterou 

a) je uznána dočasně neschopnou práce,

Z toho následně vyplývá, že během neschopenky, ani nemáte nárok na podporu v nezaměstnanosti (jedním z předpokladů, pro nárok na podporu v nezaměstnanosti, je zařazení do evidence uchazečů o zaměstnání).

Na Úřad práce, byste tedy měl jít až poté, co vám váš ošetřující lékař ukončí neschopenku. Pak byste měl na Úřad zajít do 3 pracovních dní, po ukončení neschopenky (je to možné i později, pak by ale doba evidence na ÚP, už nenavazovala na ukončenou neschopenku).

Viz paragraf 26:

(1) Fyzická osoba se zařadí do evidence uchazečů o zaměstnání dnem podání písemné žádosti o zprostředkování zaměstnání. Požádá-li fyzická osoba o zprostředkování zaměstnání nejpozději do 3 pracovních dnů po skončení zaměstnání nebo jiných činností, které jsou uvedeny v § 25 odst. 1, nebo činností, které jsou podle § 41 odst. 3 považovány za náhradní doby zaměstnání, zařadí se do evidence uchazečů o zaměstnání ode dne následujícího po skončení zaměstnání nebo těchto činností.

Po skončení pracovní neschopnosti, pak můžete mít nárok na podporu v nezaměstnanosti (pokud budou splněny příslušné podmínky – doba v pracovní neschopnosti, po skončení zaměstnání, se vám případně může započítat jako náhradní doba důchodového pojištění).

 

Zařazeno v: , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Pracovní neschopnost a nemocenská:

Nemocenská a ukončení pracovního poměru – mám jít na Úřad práce?

-

Dobrý den, jsem na nemocenské. Zaměstnavatel mě donutil dát výpověď dohodou. V případě, že dohodu nepodepíšu, měl připravené důvody k výpovědi pro porušení pracovní kázně. Její důvody byly neoprávněné, ale musela bych se obrátit na soud. Dohodu jsem tedy podepsala. Jak mám nyní postupovat? Zaevidovat se na úřadu práce? Děkuji za odpověď.

Zobrazit odpověď

Neschopenka ve zkušební době a ukončení pracovního poměru

-

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak je to s neschopenkou ve zkušební době? Nastoupila jsem do práce na začátku ledna 2024. Zkušební doba je na 3 měsíce V polovině února jsem onemocněla a mám zatím pořád neschopenku. V pátek mi volali z práce, že se mnou ukončí pracovní poměr. Jak to bude teď, když jsem na neschopence? Kdo […]

Zobrazit odpověď

Výpověď a neschopenka – ochranná doba, kdo platí nemocenskou?

-

Dobrý den, chci se zeptat, na ochrannou lhůtu po ukončení pracovního poměru. Dostala jsem výpověď, teď uběhly dva měsíce a měla jsem nastoupit na nové místo, ale tam mě teď nevezmou, protože jsem nemocná (chřipka). Když nastoupím na nemocenskou, kdo mě ji hradí? Děkuji

Zobrazit odpověď

Opakovaná pracovní neschopnost – výpověď dohodou, nezaměstnanost

-

Dobrý den, mám poněkud složitý dotaz v oblasti 56 + a opakované PN. Koncem roku 2023 jsem onemocněl vážnou nemocí a už nyní vím, že léčba bude minimálně půl roku, a to jen pokud půjde vše dobře. Už nyní mám plánovanou totální endoprotézu na podzim 2025, která si zase vyžádá půlroční rehabilitaci. Protože jsem odpovědně […]

Zobrazit odpověď