Výpověď dohodou a nemocenská

Dobrý den, řeším podklady pro DP 2020 kolegy- měl „úrodný rok“

1) 1.1 – 31.1.prac.poměr – ukončení dohodou
2) 30.1.(před ukončením PP) nastoupil na PN – trvala do 2.3.
3) 3.3. – 31.7. – pracovní poměr – ukončení dohodou
4) 1.8. – 9.8. – NIC
5) 10.8. – 22.9. – ÚP
6) 23.9. – OSVČ (pojišťovák – potvrzení od ČNB)

nemám zkušenosti s 2)
– PP skončil 31.1. – kdo proplácí nemocenskou ? nemocenský lístek dal zaměstnavateli, protože 30.1. byl ještě zaměstnancem.
– jak je to s platbami zdravky a socky ?
– mohl v únoru v době PN na ÚP ?
ještě k bodu 4) – musí si zaplatit zdravku – poměrnou část z minimální platby ?

Moc děkuji za radu

Dotaz poslal/a: Ruth V., 08.03.2021 19:51
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 09.03.2021 19:01 napsal/a:

Dobrý den,

Co se týká období 2:

Pokud je pracovní neschopnost zahájena ještě v průběhu pracovního poměru (nebo maximálně do 7 dní od skončení pracovního poměru), tak je nárok na nemocenské dávky i po skončení zaměstnání. Nemocenské dávky jsou ale vypláceny až od 15 dne.

Za 30 a 31. 1. by byl nárok ještě na náhradu mzdy od zaměstnavatele. Po skončení pracovního poměru, už ale nárok na náhradu mzdy není. Za 1. 2. až 12. 2. tedy není nárok na „nemocenskou“. Od 13. 2. až 2. 3. je nárok na nemocenské dávky (platí stát).

Co se týká zdravotního pojištění, tak plátcem zdravotního pojištění, je během pracovní neschopnosti po skončení pracovního poměru stát. Tuto skutečnost (pracovní neschopnost po skončení zaměstnání), je ale nutné oznámit zdravotní pojišťovně. Za dobu, kdy je nárok na nemocenské dávky, je plátcem ZP stát.

Viz zákon o veřejném zdravotním pojištění (zákon číslo 48/1997 Sb.), paragraf 7:

(1) Stát je plátcem pojistného prostřednictvím státního rozpočtu za tyto pojištěnce:

i) osoby uvedené v § 5 písm. c), které jsou příjemci dávek nemocenského pojištění;

Sociální pojištění po skončení zaměstnání nikdo neplatí. Doba pracovní neschopnosti po skončení zaměstnání, kdy je nárok na nemocenské dávky, se ale započítá jako náhradní doba důchodového pojištění.

Během pracovní neschopnosti se nedá jít na Úřad práce, resp. Úřad práce nezařadí do evidence uchazečů o zaměstnání člověka s neschopenkou.

Viz zákon o zaměstnanosti (zákon číslo 435/2004 Sb.), paragraf 25:

(2) Uchazečem o zaměstnání se nemůže stát fyzická osoba v době, po kterou

a) je uznána dočasně neschopnou práce,

Co se týká bodu 4:

Povinnost platit si sám zdravotní pojištění vzniká, pokud po celý kalendářní měsíc není plátcem nikdo jiný. OBZP (osoby bez zdanitelných příjmů) platí pojišťovně zdravotní pojištění vždy jen za celý kalendářní měsíc, není nutné doplácet jednotlivé dny.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Nemocenská:

Neschopenka ve zkušební době a ukončení pracovního poměru

-

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak je to s neschopenkou ve zkušební době? Nastoupila jsem do práce na začátku ledna 2024. Zkušební doba je na 3 měsíce V polovině února jsem onemocněla a mám zatím pořád neschopenku. V pátek mi volali z práce, že se mnou ukončí pracovní poměr. Jak to bude teď, když jsem na neschopence? Kdo […]

Zobrazit odpověď

Výpověď a neschopenka – ochranná doba, kdo platí nemocenskou?

-

Dobrý den, chci se zeptat, na ochrannou lhůtu po ukončení pracovního poměru. Dostala jsem výpověď, teď uběhly dva měsíce a měla jsem nastoupit na nové místo, ale tam mě teď nevezmou, protože jsem nemocná (chřipka). Když nastoupím na nemocenskou, kdo mě ji hradí? Děkuji

Zobrazit odpověď

Nárok na nemocenské dávky – výpověď ve zkušební době v 1. den nemoci?

-

Pracovala jsem jako zaměstnanec a dostanu ukončení pracovního poměru po odpracování cca 1,5 měsíců, tedy ve zkušební době ve chvíli, kdy donesu potvrzení o pracovní neschopnosti. Je v tomto případě nárok na nemocenské dávky? Děkuji za odpověď

Zobrazit odpověď

Sociální pojištění po uplynutí podpůrčí doby nemocenské

-

Dobrý den, jsem již přes rok v pracovní neschopnosti. Po uplynutí podpůrčí doby mi ČSSZ mou žádost o její prodloužení zamítla. Přestala mi vyplácet nemocenskou. Jsem však stále v pracovní neschopnosti. Hradí za mě ČSSZ alespoň sociální pojištění? Děkuji za odpověď.

Zobrazit odpověď