Výpověď dohodou v nemocenské u onkologického pacienta

Dobrý den, prosím o radu.

Otec je velmi vážně nemocný. Od počátku roku pobírá nemocenskou, je zaměstnanec Městské policie.

Chtěl by se dohodnout na ukončení pracovního poměru. Zaměstnavatel bude souhlasit.

Co musí udělat? Má nejdříve ukončit nemocenskou? Nebo ne? Když se dohodnou na určitém termínu ukončení, co bude potom? Kdo mu bude vyplácet nemocenskou, na koho se má obrátit? Na OSSZ? Kam se nahlásit?

Nebo nemusí řešit nic, zaměstnání ukončí dohodou a nemocenská mu bude stále vyplácena?

Moc děkuji za odpověď

Dotaz poslal/a: Lenka T., 25.06.2021 19:08
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 26.06.2021 15:57 napsal/a:

Dobrý den,

Pokud je pracovní poměr ukončen během pracovní neschopnosti dohodou, nebo případně výpovědí ze strany zaměstnance (zaměstnavatel výpověď dát během neschopenky nemůže), tak se v zásadě nic nemění.

Nárok na nemocenské dávky se nijak nemění. Neschopenka bude pokračovat dále, dokud ji neukončí ošetřující lékař. Nemocenské dávky budou vypláceny dále – zde se nic nemění.

Na nemocenskou je nárok až 380 dní (s případným prodloužením o dalších 350 dní).

V zásadě ani není potřeba nikam nic hlásit. To, že neschopenka stále trvá, ČSSZ ví (dostává informace elektronicky od lékaře/zaměstnavatele).

Po ukončení pracovní poměru, ani není potřeba chodit například na Úřad práce.

Během pracovní neschopnosti, nemůže být nezaměstnaný zaevidován, jako uchazeč o zaměstnání a nevzniká ani nárok na podporu v nezaměstnanosti. Na Úřad práce, by váš otec šel případně až po ukončení neschopenky. Na podporu v nezaměstnanosti je nárok, i po skončení dlouhodobější pracovní neschopnosti, po ukončeném zaměstnání (byť pak podpora může být nižší).

Váš otec by rozhodně neměl sám ukončovat neschopenku. Nárok na nemocenské dávky, je jen v případě, že je neschopenka zahájena v průběhu zaměstnání, nebo nejpozději do 7 dní od ukončení zaměstnání. Pokud by ukončil neschopenku, tak by sice mohl jít na Úřad práce a dostávat podporu, ale neměl by už nárok na nemocenské dávky, pokud by nastala potřeba další neschopenky.

Během pracovní neschopnosti, po skončení zaměstnání, je plátcem zdravotního pojištění stát.

O tom, že neschopenka pokračuje i po skončení pracovní neschopnosti, je případně potřeba informovat zdravotní pojišťovnu – viz informace například na webu VZP (jiné zdravotní pojišťovny to budou mít obdobně).

Doba v pracovní neschopnosti, po skončení zaměstnání, se započítává jako náhradní doba důchodového pojištění, pro nárok na důchod.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Nemocenská:

Vycházky v pracovní neschopnosti – neschopenka bez vycházek

-

Dobrý den, chtěla bych se prosím zeptat: Můj manžel je 14 dní po operaci prostaty. Zatím nedostal od ošetřujícího lékaře povoleny vycházky, za měsíc další kontrola. To opravdu nemá nárok na vycházky? Nebo kam se má obrátit? Děkuji za odpověď a přeji hezký den

Zobrazit odpověď

Neschopenka ve zkušební době a ukončení pracovního poměru

-

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak je to s neschopenkou ve zkušební době? Nastoupila jsem do práce na začátku ledna 2024. Zkušební doba je na 3 měsíce V polovině února jsem onemocněla a mám zatím pořád neschopenku. V pátek mi volali z práce, že se mnou ukončí pracovní poměr. Jak to bude teď, když jsem na neschopence? Kdo […]

Zobrazit odpověď

Výpověď a neschopenka – ochranná doba, kdo platí nemocenskou?

-

Dobrý den, chci se zeptat, na ochrannou lhůtu po ukončení pracovního poměru. Dostala jsem výpověď, teď uběhly dva měsíce a měla jsem nastoupit na nové místo, ale tam mě teď nevezmou, protože jsem nemocná (chřipka). Když nastoupím na nemocenskou, kdo mě ji hradí? Děkuji

Zobrazit odpověď

Nárok na nemocenské dávky – výpověď ve zkušební době v 1. den nemoci?

-

Pracovala jsem jako zaměstnanec a dostanu ukončení pracovního poměru po odpracování cca 1,5 měsíců, tedy ve zkušební době ve chvíli, kdy donesu potvrzení o pracovní neschopnosti. Je v tomto případě nárok na nemocenské dávky? Děkuji za odpověď

Zobrazit odpověď