Výpověď dohodou ze strany zaměstnance a zaměstnanec na neschopence

Dobrý den,

od 30. 9. 2021 jsem na dočasné pracovní neschopnosti z důvodu bolesti zad v křížové oblasti.

Během týdne jsem dostala vytýkací dopis na porušení pracovních povinností.

Jak se mnou manažeři komunikují je strašné, bude mi stržen měsíční příplatek, a chování manažerů je zlé.

Chtěla bych se touto cestou zeptat a informovat, zda mohu poslat zaměstnavateli výpověď dohodou i když jsem na dočasné pracovní neschopnosti.

Budou mi platit neschopenku, když žádost o výpověď dohodou podám po 15. dni dočasné pracovní neschopnosti?

Nebo je nutné nejdříve ukončit neschopenku a potom poslat výpověď dohodou nebo na tom nezáleží?

Předem děkuji

Dotaz poslal/a: Kateřina V., 06.10.2021 15:59

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 07.10.2021 16:13 napsal/a:
 

Dobrý den,

Výpověď ze zaměstnání dohodou, je „nesmysl“ – nic takového neexistuje. Pracovní poměr, můžete ukončit buď výpovědí, nebo dohodou. Pro každou z těchto dvou forem ukončení pracovního poměru, platí odlišná pravidla.

Jak výpověď, tak i dohodu, můžete dát/uzavřít i během své pracovní neschopnosti. Pro vás, jako zaměstnance, není žádné omezení.

Omezení, stanovuje zákoník práce, pouze pro zaměstnavatele, který vám během vaší pracovní neschopnosti, nesmí dát výpověď (kromě velmi specifických případů). Dohodu o ukončení pracovního poměru, s vámi zaměstnavatel ale uzavřít může, i během vaší neschopenky.

Můžete tedy zaměstnavateli poslat výpověď. Výpověď musí být podána písemně (osobně/doporučeně). Výpověď můžete dát zaměstnavateli i během pracovní neschopnosti.

Pokud byste dala výpověď teď někdy (začátek října 2021), pak je zde výpovědní lhůta dva měsíce, která začíná od prvního dne následujícího kalendářního měsíce. Tj. pracovní poměr, by mohl skončit nejdříve k 31. 12. 2021.

Případně můžete zaměstnavateli zaslat návrh na ukončení pracovního poměru dohodou. Jak už vyplývá z termínu „dohoda“ – u tohoto způsobu ukončení pracovního poměru, je nutný souhlas obou stran.

U dohody, tedy nestačí, že pošlete zaměstnavateli návrh dohody, ale zaměstnavatel s dohodou musí souhlasit. Dohoda o ukončení pracovního poměru, je tedy platná jen v případě, že ji podepíší obě strany (vy/zaměstnavatele). U výpovědi to je jiné, tam stačí její prokazatelné doručení zaměstnavateli (není nutný jeho souhlas).

Pokud byste se, se svým zaměstnavatelem dohodla, na ukončení pracovního poměru, pak může pracovní poměr skončit „kdykoliv“ – není zde výpovědní doba, a zaměstnání končí k datu, na kterém se dohodnete.

V obou případech, ať už by byl pracovní poměr ukončen výpovědí nebo dohodou, to nemusí mít žádný vliv na vaši pracovní neschopnost. Jak výpověď (vy jako zaměstnanec) tak i dohoda, může být uzavřena během vaší neschopenky.

Vaše neschopenka, pak může pokračovat dále, i během výpovědní doby a/nebo po ukončení pracovního poměru.

Od 15 dne na neschopence, vám už náleží nemocenské dávky – tj. zde o nic nepřicházíte, a nemocenské dávky, můžete dostávat i po ukončení pracovního poměru (případně až po dobu 380 dní od začátku neschopenky).

Zdravotní pojištění, za vás po skončení zaměstnání, když jste na neschopence s nárokem na nemocenské dávky, platí stát. Doba na neschopence, po skončení zaměstnání, se vám započítává, jako náhradní doba důchodového pojištění.

Po skončení neschopenky, pak můžete mít nárok na podporu v nezaměstnanosti (pokud splňujete příslušné podmínky).

Takže tedy není potřeba ukončovat neschopenku. Jen si musíte rozmyslet, zda chcete ukončovat pracovní poměr dohodou (tj. co nejdříve) nebo výpovědí (s příslušnou výpovědní lhůtou).

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , , ,