Výpověď ve zkušební době a nárok na podporu

Dobrý den,

prosím vás, když dám já výpověď ve zkušební době, mám nárok na podporu v nezaměstnanosti?

A v jakém poměru a na jak dlouho?

Děkuji za odpověď.

Dotaz poslal/a: Zuzana D., 26.09.2021 12:29
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 27.09.2021 16:45 napsal/a:

Dobrý den,

Ve zkušební době, zpravidla nedáváte zaměstnavateli výpověď, ale jedná se o ukončení pracovního poměru ve zkušební době. Pro zrušení pracovního poměru ve zkušební době, platí odlišná pravidla od výpovědi.

Zatímco u výpovědi (ze strany zaměstnance i zaměstnavatele), je dvouměsíční výpovědí lhůta (která začíná až od prvního dne následujícího kalendářního měsíce, po doručení/předání písemné výpovědi), zrušení pracovního poměru ve zkušební době, je možné téměř kdykoliv, „z hodiny na hodinu“ (jsou jen specifické výjimky, jako třeba, že je zaměstnanec v pracovní neschopnosti, atd.).

Viz paragraf 66, zákoník práce:

§ 66 Zrušení pracovního poměru ve zkušební době

(1) Zaměstnavatel i zaměstnanec mohou zrušit pracovní poměr ve zkušební době z jakéhokoliv důvodu nebo bez uvedení důvodu. Zaměstnavatel nesmí ve zkušební době zrušit pracovní poměr v době prvních 14 kalendářních dnů trvání dočasné pracovní neschopnosti (karantény) zaměstnance.

(2) Pro zrušení pracovního poměru ve zkušební době se vyžaduje písemná forma, jinak se k němu nepřihlíží. Pracovní poměr skončí dnem doručení zrušení, není-li v něm uveden den pozdější.

Co se týká případného nároku na podporu v nezaměstnanosti, pak bude záležet na více faktorech:

1) Záleží na tom, zda splňujete obecné podmínky pro nárok na podporu v nezaměstnanosti – tj. minimální „odpracovaná“ doba (doba účasti na důchodovém pojištění), za poslední 2 roky (posledních 24 měsíců), musí být alespoň 12 měsíců.

2) Pokud vám zaměstnání, které chcete ukončit, bylo zprostředkováno Úřadem práce, a vy jej bez vážného důvodu ukončíte dříve, než po 6 měsících, tak vás Úřad práce nezařadí do evidence uchazečů o zaměstnání a nárok na podporu vám nevznikne

3) Pokud jste před nástupem do aktuálního zaměstnání, byla na Úřadu práce, a zde vyčerpala celou podporu v nezaměstnanosti, pak by vám opět nevznikal nárok na podporu v nezaměstnanosti. Nárok by byl až po odpracování alespoň 6 měsíců (pokud by předchozí podpora nebyla vyčerpána celá, tak stačí pracovat 3 měsíce, resp. pokud je to méně než 3 měsíce, tak je nárok jen na zbytek předchozí podpory).

Co se týká výše případné podpory v nezaměstnanosti, tak ta se odvíjí od průměrného čistého měsíčního výdělku, v aktuálním zaměstnání. Pokud byste zde pracovala jen velmi krátkou dobu (méně než 21 dnů), tak by se namísto toho, vycházelo z pravděpodobného výdělku (viz zákoník práce, paragraf 351 až 362).

Pokud je zaměstnání ukončeno bez uvedení vážného důvodu (vážené důvody pro ukončení zaměstnání, viz paragraf 5, odstavec c), zákon o zaměstnanosti, zákon 435/2004 Sb.), pak je nárok na podporu ve výši 45%, po celou dobu. Jinak to jsou první dva měsíce 65%, další dva měsíce je to 50% a zbytek doby, je to 45% z průměrného čistého měsíčního výdělku.

Doba, po kterou můžete mít nárok na podporu, se odvíjí od vašeho věku – do 50 roků je to 5 měsíců, od 50 do 55 roků, je to 8 měsíců, a nad 55 roků je to 11 měsíců.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Podpora 2021:

Z čeho se počítá podpora v nezaměstnanosti – výpověď k 31. 12.?

-

Dobrý den, Dostala jsem od zaměstnavatele výpověď. Momentálně jsem ve výpovědní době, a zaměstnání by mi mělo skončit na konci roku – k 31. 12. 2021. Měla bych dva dotazy, ohledně podpory v nezaměstnanosti: 1. Z čeho se přesně bude počítat podpora v nezaměstnanosti? Vím, že je to z čisté výplaty, ale nevím, za jaké se to […]

Zobrazit odpověď

Podpora v nezaměstnanosti, když půjdu na Úřad práce později

-

Dobrý den, chtěla bych prosím poradit: Můj pracovní poměr bude ukončen 10. 12. 2021 dohodou. Když se budu evidovat na úřadu až 1. ledna 2022, platí za mě ještě zaměstnavatel pojištění? A tudíž podporu bych dostala až další měsíc, tedy únor? Hrozí nějaké následky, když to nebude do 4 dnů? Moc děkuji za odpověď.

Zobrazit odpověď

Potvrzení o výši průměrného výdělku pro Úřad práce

-

Dobrý den, budu končit pracovní poměr k 30. 11. 2021. Mimo jiných dokladů, nemám žádné potvrzení o výši průměrného výdělku, neboť každý měsíc mám výplatu jinou, maximálně mám z minulého roku Potvrzení o zdanitelných příjmech za rok. Dále pak dostanu odchodné, ale až v průběhu prosince 2021, zajímalo by mne, jak mám tedy doložit to […]

Zobrazit odpověď

Mám nárok na podporu v nezaměstnanosti, po skončení DPČ?

-

Dobrý den. Pracuji 4 roky na DPČ a mám invalidní důchod 1. stupně, je mi 61 roků. Můžu ukončit pracovní smlouvu DPČ výpovědí a jít na ÚP a zažádat o podporu v nezaměstnanosti? Nebo musím počkat, až mě skončí pracovní smlouva na dobu určitou, která je sjednaná vždy na dobu 6 měsíců a teprve potom […]

Zobrazit odpověď