Výpověď ve zkušební době a pokračování neschopenky

Dobrý den, prosím o radu.

Od 1. 2. 2021 jsem nastoupila jako kuchařka do MŠ se zkušební dobou do konce roku. Při pracovním pohovoru jsem uvedla, že vlastním v pravém uchu sluchátko a že nemám problém s dorozumíváním a nastoupila do práce od1.2.2021. Ale od 26. 2. 2021 jsem onemocněla a jsem v pracovní neschopnosti, dále jsem na ORL.

Zakoupila nové sluchadlo pro lepší dorozumívání a lékařem mi byla nabídnuta žádost o invalidní důchod. Když mi přišlo, že mi přiznávají důchod 1stupně, oznámila jsem zaměstnavateli, že mi byl přiznán invalidní důchod.

Zaměstnavatel mě ihned propustil k 31. 3. 2021 tj. ve zkušební době. Mohu dále pokračovat v pracovní neschopnosti, když mi byl zrušen pracovní poměr ve zkušební době?

Moc děkuji za odpověď

Dotaz poslal/a: Marie B., 24.03.2021 17:01

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 25.03.2021 15:29 napsal/a:
 

Dobrý den,

Ve zkušební době, od zaměstnavatele obvykle nedostáváte výpověď, ale jedná se o ukončení pracovního poměru ve zkušební době.

Pracovní poměr, může být během zkušební doby ukončen v podstatě kdykoliv, a bez uvádění důvodů. Výjimkou je situace, kdy jste v pracovní neschopnosti, a zaměstnavatel s vámi nesmí ukončit pracovní poměr, během prvních 14 dní.

Od 15 dne pracovní neschopnosti, už může být pracovní poměr ukončen ve zkušební době, bez dalších omezení.

Pro probíhající pracovní neschopnost, to ale nemá žádný bezprostřední význam. I nadále můžete být v pracovní neschopnosti (dokud vám lékař neukončí neschopenku). A i nadále máte nárok na nemocenské dávky.

To, že jste po skončení pracovního poměru fakticky nezaměstnaná, nemá žádný přímý vliv. Neschopenka pokračuje dále, dále máte nárok na nemocenské dávky. Po dobu pracovní neschopnosti po skončení pracovního poměru, za vás zdravotní pojištění platí stát.

Na Úřad práce byste šla až po skončení pracovní neschopnosti. S neschopenkou vás na Úřadu práce nemohou zařadit do evidence uchazečů o zaměstnání.

 

Zařazeno v: , , , , , , , ,