Výpověď ze strany zaměstnance ze zdravotních důvodů ve zkušební době

Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda mám nárok na podporu, když musím dát výpověď ve zkušebce ze zdravotních důvodů. Pracuji teď v chemickém průmyslu a jsem celá osypaná a bolí mě hlava z toho tam.

Děkuji předem za rychlou odpověď

Dotaz poslal/a: Jana B., 07.02.2021 19:47
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 09.02.2021 19:05 napsal/a:

Dobrý den,

Ve zkušební době zpravidla nedáváte výpověď, ale jedná se o ukončení pracovního poměru ve zkušební době. To můžete udělat jak vy, tak i zaměstnavatel (v podstatě kdykoliv), i bez udávání důvodu.

O výpověď ze zdravotních důvodů (ve smyslu zákoníku práce), by se jednalo jen v případě, že byste měla od svého lékaře posudek, že jste zdravotně nezpůsobilá vykonávat danou práci. Domnívám se ale, že ve vašem případně to bude spíše ukončení pracovního poměru ve zkušební době, bez udání důvodu.

Co se týká nároku na podporu v nezaměstnanosti, tak tam záleží na tom, zda splňujete příslušné podmínky. A také na tom, co jste dělala před nástupem do aktuálního zaměstnání.

Základní podmínkou, pro nárok na podporu v nezaměstnanosti, je účast na důchodovém pojištění alespoň 12 měsíců za poslední 2 roky.

Účast na důchodovém pojištění vám vzniká v průběhu zaměstnání (kde za vás zaměstnavatel platí sociální pojištění), v průběhu podnikání (kde si platíte sociální pojištění sama).

Nebo případně započítáním náhradní doby zaměstnání – doba na mateřské, rodičovské (obecně péče o dítě do 4 roků), doba na dlouhodobé nemocenské po skončení zaměstnání, dobrovolnická činnost, apod.

Dále záleží i na tom, jestli jste například před nástupem do současného zaměstnání byla nezaměstnaná a dostávala podporu v nezaměstnanosti.

Pokud ano, tak vám nárok na další podporu v nezaměstnanosti vzniká až po odpracování 3 nebo 6 měsíců. Záleží, jestli byla předchozí podpora v nezaměstnanosti vyčerpána celá nebo ne.

Viz zákon o zaměstnanosti, zákon číslo 435/2004 Sb., paragraf 48 a 49:

§ 48

Uchazeč o zaměstnání, kterému v posledních 2 letech před zařazením do evidence uchazečů o zaměstnání neuplynula celá podpůrčí doba a po uplynutí části podpůrčí doby získal zaměstnáním nebo jinou výdělečnou činností dobu důchodového pojištění podle zvláštního právního předpisu v délce alespoň 3 měsíců, má nárok na podporu v nezaměstnanosti po celou podpůrčí dobu. Jestliže získal zaměstnáním nebo jinou výdělečnou činností dobu důchodového pojištění v délce kratší než 3 měsíce, má uchazeč o zaměstnání nárok na podporu v nezaměstnanosti po zbývající část podpůrčí doby. Současně musí být splněna podmínka celkové doby předchozího zaměstnání [§ 39 odst. 1 písm. a)].

§ 49

(1) Uchazeč o zaměstnání, kterému v posledních 2 letech před zařazením do evidence uchazečů o zaměstnání uplynula celá podpůrčí doba, má nárok na podporu v nezaměstnanosti, pokud po uplynutí této podpůrčí doby získal zaměstnáním nebo jinou výdělečnou činností dobu důchodového pojištění v délce alespoň 6 měsíců; tato doba se nevyžaduje v případech, kdy uchazeč o zaměstnání skončil zaměstnání nebo výdělečnou činnost ze zdravotních důvodů nebo skončil zaměstnání z důvodů uvedených ve zvláštním právním předpise nebo proto, že zaměstnavatel porušil podstatnou povinnost vyplývající z právních předpisů, kolektivní smlouvy nebo sjednaných pracovních podmínek. Současně musí být splněna podmínka celkové doby předchozího zaměstnání [§ 39 odst. 1 písm. a)]. 

(2) Do doby 6 měsíců podle odstavce 1 se nezapočítává doba důchodového pojištění získaná zaměstnáním nebo jinou výdělečnou činností v době vedení v evidenci uchazečů o zaměstnání (§ 25 odst. 1 a 3) a krátkodobým zaměstnáním.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Podpora 2021:

Z čeho se počítá podpora v nezaměstnanosti – výpověď k 31. 12.?

-

Dobrý den, Dostala jsem od zaměstnavatele výpověď. Momentálně jsem ve výpovědní době, a zaměstnání by mi mělo skončit na konci roku – k 31. 12. 2021. Měla bych dva dotazy, ohledně podpory v nezaměstnanosti: 1. Z čeho se přesně bude počítat podpora v nezaměstnanosti? Vím, že je to z čisté výplaty, ale nevím, za jaké se to […]

Zobrazit odpověď

Podpora v nezaměstnanosti, když půjdu na Úřad práce později

-

Dobrý den, chtěla bych prosím poradit: Můj pracovní poměr bude ukončen 10. 12. 2021 dohodou. Když se budu evidovat na úřadu až 1. ledna 2022, platí za mě ještě zaměstnavatel pojištění? A tudíž podporu bych dostala až další měsíc, tedy únor? Hrozí nějaké následky, když to nebude do 4 dnů? Moc děkuji za odpověď.

Zobrazit odpověď

Potvrzení o výši průměrného výdělku pro Úřad práce

-

Dobrý den, budu končit pracovní poměr k 30. 11. 2021. Mimo jiných dokladů, nemám žádné potvrzení o výši průměrného výdělku, neboť každý měsíc mám výplatu jinou, maximálně mám z minulého roku Potvrzení o zdanitelných příjmech za rok. Dále pak dostanu odchodné, ale až v průběhu prosince 2021, zajímalo by mne, jak mám tedy doložit to […]

Zobrazit odpověď

Mám nárok na podporu v nezaměstnanosti, po skončení DPČ?

-

Dobrý den. Pracuji 4 roky na DPČ a mám invalidní důchod 1. stupně, je mi 61 roků. Můžu ukončit pracovní smlouvu DPČ výpovědí a jít na ÚP a zažádat o podporu v nezaměstnanosti? Nebo musím počkat, až mě skončí pracovní smlouva na dobu určitou, která je sjednaná vždy na dobu 6 měsíců a teprve potom […]

Zobrazit odpověď