Výpověď ze zaměstnání během nemocenské

Dobrý den,

jsem na nemocenské a po návratu do práce, bych chtěla podat žádost o ukončení pracovního poměru dohodou, z důvodu péče o osobu blízkou.

Chtěla bych se zeptat, zda opravdu musím počkat, až mi skončí nemocenská nebo lze dát výpověď už nyní, když jsem ještě na neschopence.

A ještě jeden dotaz, můžu si při péči o osobu blízkou přivydělat – myslím jako brigádu? A o jakou částku by se jednalo?

Děkuji s pozdravem

Dotaz poslal/a: Marky N., 24.06.2021 9:55

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 25.06.2021 15:08 napsal/a:
 

Dobrý den,

Během pracovní neschopnosti zaměstnance, stanovuje zákoník práce (zákon číslo 262/2006 Sb.), omezení pouze pro zaměstnavatele (co se týká výpovědi).

Během vaší pracovní neschopnosti, vám zaměstnavatel nesmí dát výpověď (kromě specifických výjimek, jako je například zánik zaměstnavatele, apod.).

Pro vás, jako zaměstnance, žádné omezení pro výpověď během neschopenky není. Výpověď ze zaměstnání můžete dát kdykoliv. Stejně tak, je možné kdykoliv uzavřít dohodu o ukončení pracovního poměru.

Při péči o osobu blízkou, můžete být zaměstnán v klasickém zaměstnání (pracovní poměr), nebo pracovat libovolnou jinou formou.

Může to být třeba brigáda/přivýdělek na dohodu o provedení práce (DPP) nebo na dohodu o pracovní činnosti (DPČ), nebo i podnikání jako OSVČ.

Není zde žádné omezení výše příjmu nebo jiná omezení.

Péče o osobu blízkou, se při splnění příslušných podmínek, započítává jako náhradní doba důchodového pojištění, pro nárok na budoucí důchod. Během péče o blízkou osobu, za vás platí zdravotní pojištění stát.

Pokud ale budete mít nějaký příjem, pak se vám v určitých případech může strhávat jak sociální, tak i zdravotní pojištění (u DPP při příjmu nad 10 000 Kč, u DPČ při příjmu od 3500 Kč).

 

Zařazeno v: , , , , , , , , ,