Vyřazení z ÚP a práce na DPČ

Dobrý den, k 30. 11. 2021 mi končí podpora v nezaměstnanosti

Od 1. 12. 2021 budu mít brigádu na DPČ, ale protože si chci vydělat více než je dovoleno ÚP (polovina min měsíční mzdy), musím to nahlásit na ÚP, aby mne vyřadili z evidence.

Mám si zařídit živnostenský list, nebo jaké jiné možnosti se mi naskytují?

Děkuji

Dotaz poslal/a: Vlaďka, 26.11.2021 14:19

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 27.11.2021 11:21 napsal/a:
 

Dobrý den,

Ve chvíli, kdy vám skončí nárok na podporu v nezaměstnanosti, tak si během evidence na Úřadu práce, můžete přivydělávat formou práce na DPČ.

Maximální možný příjem, je ale vámi zmíněná jedna polovina minimální mzdy. Aktuálně je to 7600 Kč hrubého měsíčně. Od 1. 1. 2022 se to zvýší (zvyšuje se minimální mzda) na 8100 Kč.

Pokud plánujete, že si formou práce na DPČ budete vydělávat více, než je zmíněný limit, pak je opravdu nutné ukončit evidenci na Úřadu práce (resp. Úřad práce by vás sám vyřadil, pokud byste měl vyšší příjem, než polovinu minimální mzdy).

Pokud budete pracovat formou dohody o pracovní činnosti (DPČ), a v dohodě budete mít sjednán příjem vyšší než 3500 Kč měsíčně, tak za vás zaměstnavatel odvádí standardní zdravotní a sociální pojištění a daně.

Byla byste na tom „skoro jako zaměstnanec“ (práce na dohodu má pochopitelně řadu omezení, oproti klasickému pracovnímu poměru, je zde mimo jiné i menší „ochrana“ ohledně výpovědi atd.).

Pokud byste takto pracovala na DPČ, tak není důvod pro to, abyste si zřizovala živnostenský list.

Můžete ovšem pracovat i jako OSVČ. Pak by se zřejmě nejednalo o práci na DPČ, ale firmě, pro kterou byste pracovala, byste vystavovala faktury.

Jako OSVČ byste ale měla povinnost, platit si alespoň minimální zálohy na zdravotní a sociální pojištění.

  • Minimální záloha na sociální pojištění je v roce 2021 ve výši 2588 Kč, v roce 2022 to bude 2841 Kč.
  • Minimální záloha na zdravotní pojištění je v roce 2021 ve výši 2393 Kč, v roce 2022 to bude 2627 Kč.

Zřízení živnostenského listu, by pro vás tedy znamenalo minimální měsíční platbu 4981 Kč, resp. 5468 Kč v roce 2022, bez ohledu na to, jestli máte/nemáte nějaký reálný příjem (neplacení sociálního a zdravotního pojištění se moc nevyplatí, protože tam naskakuje dost vysoké penále).

Jak již tedy bylo uvedeno výše, pokud máte domluvenou práci na DPČ s vyšším příjmem, tak není důvod, zřizovat si živnostenský list. Zaměstnavatel vám bude z odměny za práci na DPČ strhávat všechny povinné odvody, a vy budete dostávat „čistou mzdu“ (odměnu za práci na dohodě).

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , ,