Výše odstupného po dlouhodobé neschopnosti

Dobrý den, prosím o radu:

Byla jsem zaměstnána na dobu neurčitou, 25. 2. 2020 jsem nastoupila pracovní neschopnost, která trvala do 30. 1. 2021 (necelý rok), od 1. února 2021 jsem chodila do zaměstnání, ovšem s tím, že z důvodu malého odbytu výrobků jsem některé dny měla překážku ze strany zaměstnavatele.

K 28. 2. 2021 se mnou zaměstnavatel rozvázal pracovní poměr dohodou z důvodu nadbytečnosti s tříměsíčním odstupným.

Jaká výše odstupného mi v tomto případě náleží (s čeho si mi bude vypočítávat), když za předešlé kalendářní období jsem byla v pracovní neschopnosti a poté jsem byla v zaměstnání pouze 20 pracovních dní, a to ještě v kombinaci s překážkami?

Děkuji za radu

Dotaz poslal/a: Jana, vaclavlejska@seznam.cz

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 07,03,2021 16:54 napsal/a:
 

Dobrý den,

Výše odstupného je dána příslušnými ustanoveními zákoníku práce (paragraf 67, ZP). Pokud je pracovní poměr ukončen výpovědí ze strany zaměstnavatele, nebo dohodou z důvodů, uvedených v paragrafu 52 (kam spadá i nadbytečnost), pak máte nárok na odstupné, alespoň v zákonem stanovené minimální výši (zaměstnavatel vám může dát i vyšší).

Odstupné je v násobcích průměrného výdělku:

  • Pokud pracovní poměr trval méně než rok, pak je to jeden násobek průměrného výdělku
  • Pokud pracovní poměr trval méně než 2 roky, pak to jsou dva násobky průměrného výdělku
  • Pokud pracovní poměr trval alespoň 2 roky nebo déle, tak to jsou tři násobky průměrného výdělku

Toto je minimální zákonem daná výše odstupné. Můžete mít případně i nárok na vyšší odstupné, pokud je to například obsahem kolektivní smlouvy, pokud se dohodněte na jiné výši, apod.

Odstupné je v násobcích průměrného měsíčního výdělku (pozor - není to průměrná mzda). Průměrný výdělek se standardně počítá na základě předchozího kalendářního čtvrtletí. Zde by to mělo být 4 čtvrtletí 2020.

Pokud jste ale v rozhodném období neodpracovala alespoň 21 směn, pak se použije pravděpodobný výdělek – viz paragraf 355, Zákoník práce:

§ 355

(1) Jestliže zaměstnanec v rozhodném období neodpracoval alespoň 21 dnů, použije se pravděpodobný výdělek. 

(2) Pravděpodobný výdělek zjistí zaměstnavatel z hrubé mzdy nebo platu, které zaměstnanec dosáhl od počátku rozhodného období, popřípadě z hrubé mzdy nebo platu, které by zřejmě dosáhl; přitom se přihlédne zejména k obvyklé výši jednotlivých složek mzdy nebo platu zaměstnance nebo ke mzdě nebo platu zaměstnanců vykonávajících stejnou práci nebo práci stejné hodnoty.

Pravděpodobný výdělek se vypočítá jako hrubý, a z něj pak platíte daň ve výši 15%. Sociální a zdravotní pojištění se neplatí.

To, že jste tedy byla v pracovní neschopnosti a brala jen nemocenské dávky, nebo následně část doby v únoru nepracovala z důvodu překážek na straně zaměstnavatele, by tedy nemělo mít přímý negativní vliv na výpočet výše odstupného.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , ,