Z rodičovské dovolené na Úřad práce – budu mít nárok na podporu a kolik?

Dobrý den, začnu od začátku, abyste se v tom vyznali:

Měla jsem práci na dobu určitou, když jsem zjistila, že jsem těhotná, byl zrovna měsíc, v kterém mi končila smlouva.

Po ukončení mi bylo poraděno, abych se přihlásila na nemocenskou, kterou mi platil zaměstnavatel.

Po ukončení jsem přešla na mateřskou, která mi vyšla „o prsa“. Teď jsem na rodičovské dovolené, která mi končí v dubnu 2021 – přesněji 22. 4. 2021 má syn 3 roky.

Zajímalo by mě tedy, do kdy se musím opět přihlásit na ÚP a kolik asi dostanu, protože moc nevěřím tomu, že si hned najdu práci.

Vzhledem k aktuální situaci asi hned tak něco neseženu a navíc do školky mi ho vezmou nejdříve od září.

Děkuji za odpověď.

Dotaz poslal/a: Lenka M., 30.03.2021 7:05

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 30.3.2021 18:35 napsal/a:
 

Dobrý den,

Nejprve si dovolím menší upřesnění. Aktuálně zcela určitě nejste na rodičovské dovolené. Pokud vaše zaměstnání skončilo ještě před nástupem na PPM, tak jste momentálně bez zaměstnání a zřejmě pobíráte rodičovský příspěvek.

Rodičovská dovolená je pracovní volno bez náhrady mzdy, kterou zaměstnancům poskytuje zaměstnavatel. A to není váš případ.

Termín 3 narozenin dítěte (kdy běžně končí rodičovská dovolená), je pro vás tedy irelevantní. Podstatné je pro vás spíše to, do kdy čerpáte rodičovský příspěvek.

Po dobu, kdy vám Úřad práce vyplácí rodičovský příspěvek, za vás totiž stát hradí zdravotní pojištění. Ve chvíli, kdy vám skončí rodičovský příspěvek, tak je potřeba řešit zdravotní pojištění. S podporou v nezaměstnanosti, to ale souvisí jen částečně.

Co se týká případného nároku na podporu v nezaměstnanosti, tak na tu máte nárok určitě. Nebude ale příliš vysoká.

Nárok na podporu v nezaměstnanosti vám vzniká díky tomu, že doba péče o dítě (případně až do 4 roků), se zohledňuje jako náhradní doba zaměstnání (náhradní doba důchodového pojištění).

Pro nárok na podporu, musí být běžně splněna podmínka, minimální doby účasti na důchodovém pojištění, v délce minimálně 12 měsíců, za poslední 2 roky.

Vy jste v posledních letech pravděpodobně nepracovala (odhaduji, nevím, v dotazu nepíšete). Nárok na podporu ale máte, díky započítání doby péče o dítě.

V takovém případě, se ale podpora v nezaměstnanosti počítá na základě průměrné mzdy v ČR a je poměrně hodně nízká. Pro rok 2021, se vychází z částky 34 611 Kč:

  • První dva měsíce máte nárok na 15% z průměrné mzdy = 5 198 Kč
  • Druhé dva měsíce máte nárok na 12% z průměrné mzdy = 4 154 Kč
  • Zbytek doby (1 měsíc, pokud je vám do 50 roků) je to 11% = 3 808 Kč

Na Úřad práce, byste měla jít v době, kdy vám skončí rodičovský příspěvek (jinak byste si musela začít sama platit zdravotní pojištění, což je v roce 2021 částka 2052 Kč měsíčně). Nebo případně v době, kdy si budete chtít hledat práci.

To, kdy má vaše dítě 3 narozeniny, nehraje žádnou roli. Roli by to hrálo jen v případě rodičovské dovolené, kdy byste se po 3 narozeninách musela vracet zpět do zaměstnání.

Po skončení rodičovského příspěvku, máte také možnost nahlásit na zdravotní pojišťovnu, že pečujete od dítě do 7 roků, a pak nemusíte zdravotní pojištění řešit. Jsou s tím ale spojena určitá omezení.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , ,